Sklizeň a skladování brambor: na co si dát pozor, abychom si nezničili zásoby na zimu

Kdy sklízet brambory

Barva a stav bramborové natě přesně signalizují, kdy jsou hlízy dostatečně zralé. Brambory se sklízejí, když jsou natě rostliny uschlé a zežloutlé. Většina bramborových odrůd je připravena ke sklizni asi 2 – 3 měsíce po výsadbě (určitě je toto dostatečně dlouhé období u raných a poloraných odrůd). Pozdní odrůdy vyžadují více času, pokud je ovšem nať suchá nebo žlutá, brambory lze bez problémů sklízet

 

Jak správně sklízet brambory

V zahradách zpravidla nesklízíme brambory s pomocí zemědělské techniky, ale obvykle ručně pomocí motyky nebo rycích vidlí. Dá to sice práci, ale při troše pečlivosti a zručnosti se dá vyhnout poranění vykopávaných hlíz. Opatrnost při sklizni je základním předpokladem, aby vaše brambory nebyly poškozené. Takové brambory se snadno kazí a nejsou vhodné k dlouhodobému skladování.

 

Co musíte udělat s bramborami po vykopání

Jakmile dostanete brambory ze země, nespěchejte s jejich uskladněním. Osvědčenou metodou je rozsypat brambory na trávu do stínu a nechat je „vydýchat“. Brambory se osuší, což je opět jedna z cest, jak se vyhnout především houbovým chorobám hlíz, jednak se v polostínu jejich slupky zpevní. Ovšem pozor! Takto odpočívat brambory ve stínu nebo polostíne nechte maximálně 24 hodin. Delší vystavení světlu může způsobit zezelenání brambor, což je samozřejmě velmi nežádoucí!

 

Jak brambory správně uskladnit

Podstatné je, abyste brambory skladovali na chladném, suchém a tmavém místě při teplotách asi 4 – 8 °C. Příliš nízké teploty způsobují, že bramborový škrob se mění na cukr a brambory „sládnou“. Naopak teploty nad 10 °C podporují klíčení a tedy nežádoucí vysilování hlíz.

Kde a v čem brambory skladovat

Místo, kde brambory skladujete, by mělo mít zajištěné dostatečné větrání. Nejde pouze o přirozené prodění vzduchu v místnosti, ale jde zejména o to, aby byly brambory uloženy do vzdušných bedniček. Vhodné jsou dřevěné laťované bedýnky, plastové perforované přepravky nebo proutěné koše.

 

Na co si dát pozor

Dbejte, aby brambory uložené v bedýnkách byly chráněné před světlem. Úplná tma by měla být podmínkou. I částečný přístup světla způsobuje zelenání brambor a vytváření solaninu. Solanin je toxická látka a brambory pro konzumaci znehodnocuje.

Náš tip:

Brambory pravidelně kontrolujte. I přes všestrannou péči se mohou objevit hlízy napadené hnilobou nebo plísní. Ty odstraňte, aby nedošlo k nákaze okolních brambor. Zkušený pěstitel brambor také zpravidla pozná čichem, že některé z jeho brambor hnijí. Každopádně se pravidelné vizuální kontrole bramborové úrodě věnujte. Pokud dodržíte těchto několik zásadních rad, vaše brambory bez problémů vydrží ke konzumaci až do příští sezóny.