Jak si uchovat šeříkovou vůni: vyzkoušejte šeříkový cukr, léčivý čaj, zmrzlinu nebo sirup

Šeříkové květy vám vydrží ve váze déle, když jejich dřevnaté větvičky kousek odspodu podélně naříznete, případně jemně rozvlákníte (ke květům se tak dostane více vody). Šeřík si ale můžete užít také jinak. Jelikož obsahuje i zdraví prospěšné látky, byla by škoda nechat ho ležet ladem. 

Proložte a ovoňte cukr šeříkovými květy

Jednou z možností je šeříkový cukr. Osladíte jím čaj a domácí limonády a využijete ho i při pečení dezertů. Připravuje se podobně jako jitrocelový sirup proti kašli. Do vymyté sklenice jednoduše střídavě vrstvěte cukr s probranými a očištěnými květy šeříku (na dvě až tři lžíce cukru použijte jednu lžíci šeříku). Po naplnění sklenici uzavřete, vše nechte několik dnů při pokojové teplotě odstát a párkrát za den nádobu obraťte dnem vzhůru. Cukr bude zavlhlý, proto ho na závěr vysypte třeba na vál, nechte proschnout, květy z něj vyberte a pak už ho můžete uskladnit. 

Šeříkovou zmrzlinu ochutnáte jen v květnu

Šeříkovou zmrzlinu si nenechte ujít už proto, že ji můžete mít jen pár dnů v roce. Potřebovat budete dva hrnečky šeříkových květů, 500 ml smetany ke šlehání, 250 ml mléka, 150 g cukru krupice a 6 žloutků. Smetanu svařte s mlékem a cukrem, přidejte šeříkové květy a nechte pár hodin luhovat. Poté přeceďte a směs přiveďte k varu. Žloutky vyšlehejte do pěny, do níž pak pomalu přilévejte část vroucí šeříkové smetany. Výslednou směs nalijte ke zbytku smetany a následně ohřívejte do zahuštění. Po vychladnutí dejte do zmrzlinovače nebo mrazničky a průběžně do zatuhnutí promíchávejte, aby se ve zmrzlině netvořily krystalky. 

Čaj ze šeříku nejenže voní a chutná, ale i léčí  

Z šeříkových květů si můžete připravit i čaj, který pomáhá při migréně, ulevuje od bolesti v krku, zklidňuje žaludek a zrychluje metabolismus. Ideální jsou ještě ne zcela rozvité květy, které stačí jen zalít vroucí vodou a nechat 30 minut luhovat. 

Ledový čaj připravíte obdobně, hrst květů ale nechte luhovat jen 15 minut, pak je přeceďte (nemusíte), čaj oslaďte medem a nalijte na led. Šeříkové květy můžete i usušit, smíchat je s černým nebo zeleným čajem a připravit si tak vlastní čajovou směs. Kvítky lze využít i jako jedlou dekoraci na dorty.  

Šeříkovým sirupem vylepšíte čaj i limonádu 

Čaj nebo limonádu je možné si ochutit i přímo šeříkovým sirupem, který pomáhá při únavě, vyčerpání, zklidňuje psychiku a zabírá i proti stresu. Potřebovat budete jen vodu, cukr krupici a šeříkové květy v poměru 1 (1,5): 1: 1. Vodu v hrnci zahřejte a rozpusťte v něm cukr. Pak přisypte očištěné, ale neoprané květy a zahřívejte na mírném ohni asi 15 minut. Sirup můžete ochutit i citronovou šťávou. Po odstavení z plotny horký sirup přeceďte do čisté a uzavíratelné láhve, nechte vychladnout a dejte do ledničky. Spotřebujte co nejdříve.