Jak vypadá a odkud pochází chřest
Chřest lékařský(Asparagus officinalis) je 50 až 150 cm vysoká, vytrvalá rostlina z čeledi chřestovitých, která vykvétá žluzozelenými květy od července do srpna a později ji zdobí nápadné červené bobule. V zahradách se nejčastěji pěstuje pro dlouhé, ale jemné výhony s droboučkými čárkovitými nepravými listy, které se využívají jako zelený doplněk do řezaných kytic. Tu samou rostlinu však můžete pěstovat i jako lahůdkovou zeleninu, oblíbený chřest. Výhonům chřestu se říká pazochy nebo prýty.
Chřest lékařský se přirozeně vyskytuje na většině evropského kontinentu, od Velké Británie a jižní Skandinávie až po střední Asii. Pěstuje se však i v dalších oblastech mírného pásu. U nás se vyskytuje na suchých stráních i v křovinách na jižní Moravě či v Polabí. Chřest často zplaňuje, a i v zahradách se nezřídka objevuje spíše náhodně, stačí že oblíbený asparágus pěstuje někdo ze sousedů a ptáci se pak rádi postarají o jeho šíření, když sezobnou červený plod.
Jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem?
- Jedná se o jednu a tu samou rostlinu, jen zelený chřest se pěstuje přirozeným způsobem na slunci, proto ve výhonech probíhá fotosyntéza a je zelený.
- Bílý chřest se pěstuje pod nakopčenou zeminou a navrch i zakrytý plachtou. Bílý chřest se sklízí o trochu dříve.
Jak vypěstovat vlastní chřest?
1. rok: Výsev chřestu
- Semena chřestu se vysévají doma za oknem, do pařeniště nebo i do volné půdy v dubnu.
- Před výsevem se semena namáčejí na 48 hodin do vody.
- Mladé sazenice je třeba přepichovat a asi za 6 týdnů po výsevu vysadit do volné půdy.
- Chřestu vyhovuje půda lehká a vápenitá.
2. rok: Založení šparglovny
- Záhonu pro pěstování chřestu se říká šparglovna. Musí to být místo chráněné před větrem, výhřevné a plně osluněné.
- Půda by měla být lehká a dobře propustná, vápenitá.
- Na záhoně, se vyhloubí asi 40 cm hluboké brázdy, orientované severojižním směrem.
- Na dno brázdy se vloží chlévský hnůj a kompost.
- Do brázdy se v dubnu vysazují mladé sazenice, zahrnou se zeminou a po 2 roky se v brázdě pěstují.
- Jednou za 2-3 týdny se rostliny hnojí tekutým hnojivem.
- Na podzim se vzrostlé výhony chřestu zastřihují na výšku asi 30 cm.
3. rok: První sklizeň
- Brzy na jaře se nad rostliny navrší asi 30 cm vysoký hrůbek, jakmile se výhony objeví nad povrchem, může začít sklizeň. Pro sklizeň bílého chřestu je třeba pěstovat výhony pod plachtou.
- Výhony, které se objeví ke konci června už je třeba ponechat v zemi, aby rostlina mohla dále růst a sílit pro sklizně v dalších letech.
Jak zpracovat v kuchyni zelený chřest?
- Čerstvý zelený chřest se nemusí loupat, stačí jen odlomit spodní dřevnatou část.
- Může se konzumovat i syrový, ale nejlepší je krátce blanšírovaný nebo povařený, ale ne více než 3 minuty.
- Vařený chřest se nejčastěji podává s bílou omáčkou a se zastřeným vejcem.
- Zelený chřest chutná skvěle i grilovaný.
- Vynikající je i v italském risottu.
Jak zpracovat v kuchyni bílý chřest?
- Bílý chřest má pevnou slupku, která se musí oloupat škrabkou, pouze špičky se neloupou.
- Asi 2 cm odspoda je nutné odříznout a vyhodit.
- Odřezky a slupky je možné využít na vývar na chřestovou polévku.
- Oloupaný bílý chřest se může konzumovat syrový nebo 5-7 minut povařený v osolené vodě.
- Předvařený chřest se zapéká například se sýrem.
Víte, jak vypadá chřest? Podívejte se do naší galerie. Možná ani netušíte, že špargl na zahradě pěstujete.
Zdroj: fresh.iprima.cz; chatar-chalupar.cz