Nevyhazujte odřezky zeleniny, ale vypěstujte z nich čerstvou nať: zajistíte si tak další zdroj vitaminů bez zbytečných výdajů navíc

Vypěstování čerstvé zelené natě ze zeleninových odřezků je snadné, nic vás to nebude stát a zajistíte si další zdroj vitaminů. Postačí vám mělký talířek, příp. menší miska nebo sklenička (záleží na druhu zeleniny), dále voda, slunný parapet u okna a trochu trpělivosti. 

Zeleninový odřezek položte na talířek s vodou 

Princip je jednoduchý a funguje následovně: odřezek, v případě kořenové zeleniny z horní části kořene (té části, z níž vyrůstá nať), vložte do misky s vodou, nechte na světle a za pár dnů vám z něj začne rašit nať nová. Podobným způsobem může vypěstovat nať z odřezku kořenové petržele, mrkve, celeru, ředkve nebo červené řepy

Dobře „recyklovatelnou“ zeleninou je i římský salát. Jeho odkrojenou spodní část dejte do misky s vodou a brzy z ní začnou vyrůstat nové listy a rostlina ještě chvilku poroste. 

Vodu při dopěstovávání natě pravidelně měňte

Při tomto způsobu pěstování je důležité zeleninu, resp. její odřezky, každý den kontrolovat kvůli možnému zaplísnění nebo uhnívání. Vodu v misce proto každý den obměňujte. Odřezky rovněž omývejte, a jakmile se vám bude zdát, že je jejich povrch kluzký, urychleně jejich nať zpracujte a odřezky zlikvidujte. 

K pěstování využijte parapet v chladnějším pokoji

K pěstování čerstvé natě ze zeleninových odřezků je vhodný dobře osvětlený parapet. Dobře vám poslouží spíše chladnější místnost a umístěnění mimo dosah radiátoru nebo jiného topení. Jen tak nebudou odřezky předčasně osychat, vadnout nebo zahnívat. 

Čerstvé zeleninové lístky se hodí na pomazánky

Sklizeň nati nastává obvykle po dvou až třech dnech, záleží ale na druhu zeleniny. Čerstvé lístky zelenin jsou jemné, šťavnaté a chutné. Hodí se jako posyp na pomazánky, do polévek nebo různých kaší. 

Zdroj: autorka a ceskaselka.cz 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada