Fenykl sladký neboli hlíznatý: Lahůdková zelenina se snadno pěstuje, má nevšední chuť i vůni

Jak vypadá a odkud pochází fenykl sladký?

Fenykl sladký neboli hlíznatý, florentinský či zeleninový (Foeniculum vulgare var. azoricum, syn. Dulce) je kulturní odrůda fenyklu obecného(Foeniculum vulgare) z čeledi miříkovitých, který se pěstuje pro semena, používaná jako výrazně aromatické koření, ale každá maminka také ví, že v podobě čaje funguje i na bolavé dětské bříško. Fenykl sladký je tedy v Itálii vyšlechtěná odrůda, která se pěstuje pro nadzemní listovou hlízu.

Semena fenyklu podporují trávení a prohřívají tělo

www.nkz.cz

Jedná se o dvouletou rostlinu, která se však sklízí už v prvním roce, druhým rokem se pěstuje pouze v semenářských firmách. Nadzemní listová hlíza je složená ze silně zdužnatělých listových pochev, které do sebe pevně zapadají. Celá rostlina má výraznou anýzovou či lékořicovou vůni, která připomíná oblíbené černé bonbóny, tzv pendrek.

Jak a kdy vysévat fenykl sladký

Fenykl sladký, přestože pochází z jižních, a tedy i mnohem teplejších oblastí Evropy, můžete pěstovat poměrně snadno i v našich středoevropských podmínkách. Vlastně se mu u nás daří až překvapivě dobře a v chladnějším počasí dokonce postrádá i častý nešvar fenyklu, předčasné vybíhání do květu.

  • Semena fenyklu sladkého se vysévají od poloviny června do poloviny srpna, a to přímo na záhon do řádků vzdálených asi 40 cm od sebe.
  • Mladé rostlinky se jednotí na vzdálenost 20-30 cm.
  • Fenykl sladký se může předpěstovávat z březnových výsevů doma za oknem nebo ve skleníku.
  • Semena klíčí při teplotě nad 20 °C.
  • Mladé sazenice se 3-4 pravými listy se pak vysazují na záhony až v druhé polovině května.

Katrán přímořský: málo známá lahůdková zelenina

www.nkz.cz

Jak pěstovat sladký fenykl

  • Fenykl sladký se pěstuje na slunečném místě, chráněném před větry.
  • Vyžaduje půdu hlinitopísčitou, dobře propustnou a lehkou.
  • Fenyklu sladkému při růstu nejlépe vyhovují teploty mezi 10-24 °C.
  • Potřebuje dostatek vláhy a pravidelnou zálivku. Za sucha bývá i hlíza fenyklu příliš suchá, málo šťavnatá.
  • Fenykl nevyžaduje přihnojování a chlévský hnůj mu vysloveně neprospívá.
  • Nemá rád ani okopávání.

Jak využít fenykl sladký v kuchyni

  • Řapíky s nasládlou chutí se nakrájené přidávají do polévek, k dušenému masu nebo do čerstvých salátů.
  • Jemné listy se mohou krájet do salátů či do tvarohových pomazánek.
  • Listové bulvy se mohou nakrájené na plátky smažit v trojobalu, nakrájené na kostičky se zase přidávají do rizota, do zeleninové omáčky na těstoviny nebo se přidávají do slaných koláčů.
Galerie: Fenykl sladký je báječná lahůdková zelenina
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada