Z Číny na váš záhon: Pekingské zelí, které předběhne citrony v obsahu vitamínu C a roste jako z vody
Jak vypadá a odkud pochází listová zelenina pekingské zelí?
Pekingské zelí neboli napa zelí (Brassica rapa susp. Pekinensis) je velmi oblíbená, jednoletá listová zelenina. Listy nemají řapíky, zato mají široká bílá žebra a čepel listu je světle zelená. Listy vytváří rozložitou růžici se středovou, velmi pevnou hlávkou nejčastěji kuželovitého tvaru. Čím světlejší barvu mají listy, tím mají jemnější chuť.
Pekingské zelí pochází z Číny. Nejedná se však o původní druh z tamní volné přírody, ale pravděpodobně vznikl jako spontánní kříženec čínského zelí (Brassica chinensis) a vodnice (Brassica rapa). V Asii se jedná o velmi oblíbený druh zeleniny už od 3. století, ale do Evropy se pekingské zelí dostalo až na samém konci 18. století.
Jak vysévat a pěstovat pekingské zelí?
- Pekingské zelí se nejčastěji vysévá přímo do volné půdy, v první polovině července.
- Jarní výsevy nejsou tak úplně vhodné, protože rostliny mají vinou krátkého dne a nízkých teplot tendenci k vybíhání do květu.
- Semena se vysévají do hloubky asi 1 cm, do řádků vzdálených 35-40 cm od sebe. Po vzejití se rostlinky vyjednotí na vzdálenost asi 30 cm od sebe.
- Pekingské zelí se pěstuje ve středně těžké a dobře propustné půdě, humózní a plné živin, například na záhon po sklizni raných brambor.
- Pekingské zelí patří mezi listovou zeleninu, která při růstu vyžaduje hodně vláhy. Pravidelná zálivka je nutností, nejlépe přímo ke kořenům, ne na listy.
- Rostliny můžete také zamulčovat, nejlépe posekanou trávou nebo natrhanými kopřivami.
- Pekingské zelí se doporučuje pěstovat pod bílou netkanou textilií.
- Sklízí se asi 60-90 dní po výsevu.
Dobří a špatní sousedé pro pekingské zelí
- Pekingské zelí nikdy nepěstujte vedle česneku, cibule a červené řepy, protože mají rozdílné nároky na vláhu.
- Také pozor na hlávkové zelí, brokolici, kedlubny, květák, kadeřávek, kapustu nebo ředkvičky, které napadají stejní škůdci jako tuto listovou zeleninu.
- Naopak šalvěj, máta peprná, tymián nebo lichořeřišnice přirozeně ochrání pekingské zelí před škůdci, což bývají nejčastěji dřepčíci, mšice nebo květilky zelné.
Pekingské zelí je velmi zdravá listová zelenina
Pekingské zelí obsahuje velké množství nejen vitamínu C, vitamíny skupiny B, ale také vápník, draslík, hořčík nebo síru. Je velmi vhodné při redukční dietě, protože listy obsahují velké množství vlákniny a má nízkou energetickou hodnotu.
Pokud znáte pekingské zelí jenom jako v igelitu zabalenou, světle zelenou hlávku, podívejte se v galerii, jak vlastně celá rostlina vypadá.