Tuhle chybu dělá při skladování zeleniny skoro každý: Mrkev a petržel vám kvůli ní nevydrží ani do Vánoc

Správné skladování zeleniny: Jedna chyba může zničit celou úrodu

Skladování zeleniny, jako je mrkev a petržel, je právě v tuto dobu velmi aktuální, protože buď ji máte již dávno sklizenou nebo se ji ze země teprve chystáte vyrýt. Aby vám ve skladovacích prostorech, což bývají hlavně sklepy, vydržela tato kořenová zelenina co nejdéle, musíte při skladování dodržet jasně daná pravidla. Jen díky tomu vám zelenina vydrží svěží a čerstvá, bez chorob a škůdců.

Proč si dát práci se skladováním zeleniny: Mrkev i petržel stojí za to uchovat dlouho čerstvé

Tato kořenová zelenina, kam patří ještě třeba celer nebo pastinák, se využívá v teplé i studené kuchyni, lze ji dokonce i grilovat. Je asi zbytečné říkat, jak moc je důležité, aby zelenina tvořila velkou část našeho jídelníčku. Kořenová zelenina je bohatá na vitamíny a minerální látky a konzumovat by se měla hlavně syrová bez tepelné úpravy. Za typickou sladkou, kořenitou vůni přitom mohou obsažené éterické oleje. Kromě kořene můžete u mrkve zpracovat i nať, která je rovněž plná důležitých vitamínů.Je tedy důležité zeleninu skladovat, abychom měli dostatečný přísun cenných látek po celou zimu.

Sklízejte cibuli dřív než sousedi. Znáte tenhle trik s podzimní výsadbou?

www.nkz.cz

Takhle vydrží mrkev i petržel celé měsíce – krok za krokem

Jakmile mrkev a petržel z půdy vyryjete, očistěte ji od přebytečné zeminy. Takto upravené je uložte do dřevěných nebo plastových beden, kde je dostatečná vrstva písku smíchaného s rašelinou nebo agroperlitem. Pro zamezení vysypávání písku spodními otvory dejte na dno bedničky netkanou textilii nebo papírové kartony. Kořeny vkládejte naležato, střídavě tak, aby růstový vrchol jednou směřoval ven, jednou dovnitř. Jednotlivé řady vrstvěte pískem, aby se při skladování zeleniny udržela potřebná vlhkost.

Kde skladovat zeleninu, aby nezačala hnít: Tajemství správné teploty a vlhkosti

Velkou chybu děláme také v tom, kde zeleninu skladujeme. Nejvhodnější je chladné místo, kde ale budete moci větrat. Teplota pro skladování této kořenové zeleniny je okolo -1 °C až + 1 °C a vzdušná vlhkost by měla být okolo 90 %. Důležité je, abyste písek, ve kterém máte mrkev nebo petržel uložené, udržovali neustále vlhký, nikoliv však mokrý. Na to často zapomínáme v zimě, písek vyschne a potom se kořenová zelenina začne scvrkávat, protože ztrácí vodu. Pokud se tak stane, stále to můžete zachránit, když scvrklý kořen mrkve nebo petržele, namočíte před zpracováním v kuchyni do vody.

Za mrcasatou mrkev může půda i škůdce: dodržte pár zásad a budete mít mrkvičku jako z katalogu. Na zimu ji správně uskladněte

www.nkz.cz

Na teplotě záleží: Jedno malé zvýšení ji zničí rychleji, než čekáte

Kromě stále vlhkého písku musíte dodržet i jasně danou teplotu skladování zeleniny. Jakmile totiž dojde ke zvýšení teploty, začne růstový vrchol rašit a odebírá tak živiny z kořene. A to zkracuje dobu skladování. Pokud se vám toto přihodí, rychle upravte teplotu, narašenou nať odlomte a využijte v kuchyni.

Jak dlouho vydrží mrkev a petržel čerstvé a jak poznat, že už je čas je zpracovat

Dodržíte-li výše uvedené podmínky skladování, skladovatelnost u této kořenové zeleniny bývá asi 7 měsíců. Skladované kořeny ale musíte průběžně kontrolovat a urychleně zlikvidovat ty, které začínají zahnívat. Je-li to jen trochu možné, neskladujte kořenovou zeleninu ve společném prostoru s ovocem, které vyžaduje odlišné podmínky skladování, především teploty.

Skladování mrkve a petržele je nyní velmi aktuální, v galerii uvádíme pár rad, které by vám mohly pomoci.

GALERIE: Skladování zeleniny bez chyb. Jak udržet mrkev i petržel čerstvé celé měsíce

O autorce:

Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada