Růžičková kapusta se sklízí do předjaří

Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii (v angličtině se jí říká Brussels sprout) a pěstuje se pro malé kulovité hlávky (růžičky), které vyrůstají v paždí listů. Oblíbené jsou zejména F1 odrůdy se středně vysokým nebo vysokým košťálem a hustým nasazením růžiček.  

Jak růžičky vypěstovat 

S pěstováním růžičkové kapusty se nemusíte nijak zvlášť lámat hlavu. Postačí jí běžná hlinitá půda s dostatkem živin a vláhy, nejlépe povápněná na podzim předchozího roku. S ohledem na konečnou výšku kapusty (dorůstat může do 40, ale i 100 cm) je vhodné místo chráněné před větrem.

Dozrávající kapustové růžičky

Pro lepší dozrávání kapustových růžiček odstraňte rostlinám všechny boční listy, které brání v přístupu slunečních paprsků.

Semena kapusty se vysévají v dubnu, vypěstovaná sadba se sází nejpozději v polovině června, spíš dříve (vegetační doba trvá 170–240 dnů). Doporučovaným sponem je 50x70 cm a záhon po výsadbě je dobré mulčovat. Rostliny mají velkou spotřebu vláhy, protože musejí vytvořit bohatý kořenový systém. Během sezony je nutné kapusty také přihnojovat dusíkem, jelikož na jedné rostlině vytvoří 20 až 50 růžiček. 

U vyšších odrůd je nezbytná opora, případně dodatečné přihrnutí půdy. Rostlina tak vytvoří více kořenů a bude stabilnější. Někteří pěstitelé doporučují na záhon s kapustou vysazovat i heřmánek nebo brutnák, protože mají podporovat růst a tvorbu pevnějších hlávek. 

Kapustičky na pánvi

Zapomeňte na školní jídelnu. Při správné úpravě dokážou kapustičky překvapit. Navíc obsahují vitaminy (B1, C a E), minerální látky (Zn, P, K a S) a vlákninu. 

Kdy sklízet kapustičky 

Na konci léta je nutné kapustě odlomit vrchol, aby stihly dostatečně dorůst všechny růžičky (průměr jedné bývá 1–4 cm). Dobré je také otrhat všechny listy, které brání v přístupu slunce ke kapustičkám.

Sklízet můžete růžičkovou kapustu od října do prosince, případně do předjaří následujícího roku. Odřezávat je přitom možné jak celé rostliny, tak jednotlivé růžičky – záleží na spotřebě. Pozor, po jednorázové sklizni většího množství kapustiček je potřeba růžičky ochladit nebo zmrazit, jinak začnou rychle uvadat a žloutnout.

 

Predplatne