Recepty s vůní růží: připravte si z plátků odkvétajících růží smoothie, pusinky nebo nanuky

Všechny okvětní plátky růží jsou jedlé, ale pokud jde o vůni, platí, že čím je růže voňavější, tím silnější je i chuťový zážitek. K výrobě růžových lahůdek jsou vhodné především růže damašskéstolisté, ale také botanické druhy, jako je třeba růže vinná

Růžový sirup vydrží v lednici čtyři týdny

K přípravě 400 ml růžového sirupu budete potřebovat 300 g cukru, ½ bio citronu, 2 až 3 velké a voňavé květy růží. Postup je následující: cukr a ¼ l vody zprudka povařte 3 minuty. Pak nechte přibližně 10 minut chladnout. Bio citron omyjte pod horkou vodou a nakrájejte na plátky. 

květů růží otrhejte okvětní lístky a zbavte je bílé části u báze. Společně s plátky citronu je vložte do nádoby vypláchnuté horkou vodou a přilijte vlažný cukrový sirup. Sklenici uzavřete a 1 až 2 dny nechte stát. Během té doby se sirup zabarví podle barvy růží. Slijte přes sítko do sklenice se zavíráním twist off o objemu 400 ml, kterou jste předem vypláchli horkou vodou. V chladu vydrží sirup nejméně 4 týdny.

Hrubozrnná sůl doplněná o plátky růží
Info ikona

Vyrobte si růžovou sůl. Hrubozrnnou mořskou sůl střídavě vrstvěte do sklenice s usušenými a najemno nasekanými poupaty růží. Nechte několik dní odležet. Podobně si můžete připravit i růžový cukr. Čerstvé nebo sušené okvětní plátky růží dejte společně s krystalovým cukrem do sklenice. Pokud použijete čerstvé květy růží, spotřebujte vyrobený cukr během několika málo dní. 

Růžové želé můžete věnovat jako dárek

K výrobě růžového želé si připravte 1 kg květů růží, 600 g želírovacího cukru (1:1) a 3 lžíce citronové šťávy. Okvětní lístky růží dejte do velkého hrnce, zalijte 450 ml vody a nechte 24 hodin máčet. Potom přiveďte k varu a 15 minut zprudka vařte. Lístky vyblednouvoda se zbarví. Růžovou vodu sceďte do čistého hrnce. Vmíchejte želírovací cukr a citronovou šťávu a 10 minut vařte. Během varu občas zamíchejte. 

Růžové želé nalijte do čistě vymytých sklenic, pevně uzavřete a na 10 minut postavte dnem vzhůru, aby se sterilovalo i víčko. Po několika minutách obraťte zpět a nechte vychladnout. 

Růžovou limonádu ozdobte drobnými poupaty

Na jednu sklenici růžové limonády si nachystejte 3 až 4 kostky ledu, 2 plátky citronu, 1 cl růžového sirupu, 1 cl citronové šťávy, sekt, minerálku, sušená poupata růží nebo čerstvě otrhané plátky růží.

Plátky citronu a kostky ledu dejte do sklenice, přidejte růžový sirup a citronovou šťávu a důkladně promíchejte. Zalijte sektem a dolijte minerálkou. Podávejte ozdobené drobnými poupaty růží. 

Nanuky z jahod a růží
Info ikona

Jahodovou růžové nanuky můžete ozdobit čokoládou, růžemi i jinak.

Jahodovo-růžové nanuky se sušenými růžemi

Na 6 zmrzlinových nanuků po 100 ml počítejte s 300 g jahod, 1 lžící citronové šťávy, 2 lžícemi cukru, 2 lžícemi růžové vody, 3 lžícemi jogurtu a 200 g čerstvého smetanového sýra. Na zdobení připravte 50 g bílé čokolády a sušené plátky růží. 

Jahody omyjte, očistěte, nakrájejte na menší kusy a asi 75 g dejte stranou. Ostatní jahody vložte do mixéru a společně s citronovou šťávou, cukrem, růžovou vodou a jogurtem rozmixujte. Vmíchejte čerstvý sýr a kousky jahod, které jste dali stranou. Připravenou jahodovou hmotu ochuťte, a pokud je třeba, ještě přislaďte. Naplňte 6 formiček a 1 až 2 hodiny nechte mrazit, pak zapíchněte dřívka nebo plastová držátka a nechte v mrazničce další 4 hodiny. 

Na ozdobu nasekejte čokoládu, nechte ji rozpustit v horké vodní lázni, a pak lehce zchladnout.  Formičky s nanuky ponořte na chvilku do horké vody a nanuky vyjměte. Pokapejte čokoládou, posypte plátky růží a hned podávejte. 

Malinovo-jogurtové smoothie s příchutí růží

Na smoothie pro čtyři osoby potřebujete 300 g čerstvých malin, 50 g cukru (nebo 2 lžíce medu), 500 g jogurtu, 200 ml vody, 30 ml růžové vody. Všechny přísady vložte do stolního mixéru a mixujte, dokud smoothie nezíská krémovou konzistenci. To je vše.

Kandované růžové květy dokonale ozdobí dort

Růžové plátky jsou dokonalým zdobením, které promění každý dort v umělecké dílo. Jak je připravit? Nejprve jednotlivé, čerstvě natrhané okvětní lístky potírejte rovnoměrně z obou stran našlehaným bílkem a odkládejte je na talíř. Na 50 okvětních lístků počítejte se 3 bílky. 

V druhém kroku okvětní lístky, případně drobnější celé květy, rozložené na talíři posypte jemným krupicovým cukrem. Přesuňte na pečicí papír a nechte přes noc uschnout. K nalepení růžových plátků na připravený korpus dortu použijte opět vaječný bílek. 

Růžové sněhové pusinky s čokoládovou náplní

Na sněhové pusinky pro čtyři osoby potřebujete 3 bílky, špetku soli, 150 g moučkového cukru, růžovou vodu a růžovou potravinářskou barvu. Do náplně si připravte 50 g smetany, 150 g bílé čokolády, 2 lžíce malinového pyré, růžovou potravinářskou barvu a moučkový cukr. 

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 100 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Bílky ušlehejte se špetkou soli a postupně přimíchávejte moučkový cukr. Vmíchejte 1 lžičku růžové vody a několik kapek potravinářské barvy a dále šlehejte, až vznikne tuhá hmota

Sáček se širokou cukrářskou koncovkou (průměr přibližně 2 cm) opatřete zevnitř třemi podélnými pruhy potravinářského barviva. Naplňte růžovým sněhem a na oba plechy udělejte asi 50 pusinek. V pootevřené troubě (zajistěte vařečkou) pečte 1 hodinu, dokud pusinky nezesvětlají. Pak nechte vychladnout na mřížce.  

V rendlíku přiveďte k varu smetanu, stáhněte z plotny a přidejte čokoládu nalámanou na kousky. Nechte krátce odstát a pak za stálého míchání vychladnout. Přimíchejte malinové pyré a přikápněte potravinářské barvivo, aby čokoládový krém získal požadovanou barvu. Spodní stranu pusinek postupně potírejte připraveným krémem a na něj přitlačte další pusinku. Nechte dostatečně ztuhnout. Rozložte na mísu a podávejte pocukrované moučkovým cukrem.