Jednoduchý recept na domácí levandulový sirup a zmrzlinu

Levandulový sirup
Info ikona

Levandulovou limonádu doplňte květem levandule a kouskem citronu. Chutná skvěle.

Levandulový sirup

Kromě toho, že má skvělou netradiční osvěžující příchuť i vzhled a uklidňující vůni, utiší i vaši mysl. Sice nebude mít tak silné účinky jako vonný polštářek s levandulí, ale snadno vám pomůže při bolestech hlavy nebo také při nespavosti.

Máte-li výrobník sody, připravíte z něj úžasnou limonádu, kterou oslníte nejen návštěvy, ale výborný bude i naředěný pouze čistou vodou. Sklenici je možné dozdobit plátkem citronu či limetky, mátou a naprosto dokonale budou vypadat ledové kostky se zamraženou levandulí.

Suroviny:

3 hrsti levandulových květů, neomytých, mohou být částečně i stonky

3 litry vody

2 citrony

2 kg cukru krystal nebo krupice

(3 lžičky kyseliny citronové, případně skořice)

Pro fialovou barvu sirupu použijeme rozmačkané borůvky.

Postup:

Nastříhanou levanduli společně s plátky citronu zalijeme množstvím převařené vody, aby byly zcela ponořené, a necháme alespoň den vyluhovat. Přidáme-li k levanduli a citronu kyselinu citronovou, sirup se stane trvanlivějším a vydrží i několik týdnů až měsíců. Skořice zase podporuje chuť a sirup získá jinou příchuť.

Poté jemným sítkem nebo přes utěrku scedíme, přidáme cukr a zbylou vodu a za občasného míchání přivedeme těsně pod bod varu, nevaříme. Takto připravený sirup slijeme do lahví a uchováme v lednici nebo na chladném místě.

 

Levandulový led
Info ikona

Do ledítek se dají zamrazit levandulové květy, ale i různé jiné barevné květy nebo kousíčky nakrájeného citronu či limetky. Limonáda bude rázem originálnější a zábavnější.

Levandulový led:

Kvítky levandule nastříháme nebo natrháme tak, aby se vešly do ledítek, které máme, zalijeme vodou a necháme zmrazit. Absolutně jednoduchý trik, co nadělá neuvěřitelnou parádu! Kostky ledu pak přihodíme do nápoje těsně před podáváním.

 

Levandulová zmrzlina
Info ikona

Levandulová zmrzlina v horkých dnech osvěží. Obarvit ji lze například pomocí rozmačkaných borůvek.

Levandulová zmrzlina

Levandulovou zmrzlinu můžeme připravit ve složitější nebo v jednodušší variantě. Zmrzlina je výborná, a chcete-li, aby vypadala zajímavě, ponechte ve zmrzlinové směsi i několik nescezených kvítků.

Je to sice více kalorické mlsání, ale v hříšných dnech si ji rozhodně dopřejte a vychutnejte.

Suroviny:

400 g smetany ke šlehání (lze nahradit například mandlovým mlékem, jinou smetanou apod.)

200 g Salka (cca polovina plechovky)

vanilkový lusk, extrakt nebo mletá vanilka

hrstička levandulových květů, neomytých, lépe bez stonků

4 ks žloutků

100 g bílé čokolády

Postup:

Smetanu, Salko, vanilku a levanduli společně zahříváme těsně k bodu varu, nevaříme. Necháme zchladit a v lednici uchováme do druhého dne.

Poté scedíme, přidáme do pěny vyšlehané žloutky a nakonec postupně přimícháme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni.

Nalijeme do misky, vložíme do mrazničky a několikrát za dobu mražení promícháme, aby se nevytvořily hrudky.

Snadnější varianta s medem:

Do několika větších lžic medu rozdrtíme hrst levandulových květů a necháme minimálně hodinu oddechnout, smícháme s větším kelímkem smetany ke šlehání nebo dvěma menšími a dáme zmrazit za občasného promíchání nebo namícháme ve zmrzlinovači.

 

Dobrou chuť!