Jednoduchý recept na domácí levandulový sirup a zmrzlinu

Levandulový sirup
Info ikona

Levandulovou limonádu doplňte květem levandule a kouskem citronu. Chutná skvěle.

Levandulový sirup

Kromě toho, že má skvělou netradiční osvěžující příchuť i vzhled a uklidňující vůni, utiší i vaši mysl. Sice nebude mít tak silné účinky jako vonný polštářek s levandulí, ale snadno vám pomůže při bolestech hlavy nebo také při nespavosti.

Máte-li výrobník sody, připravíte z něj úžasnou limonádu, kterou oslníte nejen návštěvy, ale výborný bude i naředěný pouze čistou vodou. Sklenici je možné dozdobit plátkem citronu či limetky, mátou a naprosto dokonale budou vypadat ledové kostky se zamraženou levandulí.

Suroviny:

3 hrsti levandulových květů, neomytých, mohou být částečně i stonky

3 litry vody

2 citrony

2 kg cukru krystal nebo krupice

(3 lžičky kyseliny citronové, případně skořice)

Pro fialovou barvu sirupu použijeme rozmačkané borůvky.

Postup:

Nastříhanou levanduli společně s plátky citronu zalijeme množstvím převařené vody, aby byly zcela ponořené, a necháme alespoň den vyluhovat. Přidáme-li k levanduli a citronu kyselinu citronovou, sirup se stane trvanlivějším a vydrží i několik týdnů až měsíců. Skořice zase podporuje chuť a sirup získá jinou příchuť.

Poté jemným sítkem nebo přes utěrku scedíme, přidáme cukr a zbylou vodu a za občasného míchání přivedeme těsně pod bod varu, nevaříme. Takto připravený sirup slijeme do lahví a uchováme v lednici nebo na chladném místě.

 

Levandulový led
Info ikona

Do ledítek se dají zamrazit levandulové květy, ale i různé jiné barevné květy nebo kousíčky nakrájeného citronu či limetky. Limonáda bude rázem originálnější a zábavnější.

Levandulový led:

Kvítky levandule nastříháme nebo natrháme tak, aby se vešly do ledítek, které máme, zalijeme vodou a necháme zmrazit. Absolutně jednoduchý trik, co nadělá neuvěřitelnou parádu! Kostky ledu pak přihodíme do nápoje těsně před podáváním.

 

Levandulová zmrzlina
Info ikona

Levandulová zmrzlina v horkých dnech osvěží. Obarvit ji lze například pomocí rozmačkaných borůvek.

Levandulová zmrzlina

Levandulovou zmrzlinu můžeme připravit ve složitější nebo v jednodušší variantě. Zmrzlina je výborná, a chcete-li, aby vypadala zajímavě, ponechte ve zmrzlinové směsi i několik nescezených kvítků.

Je to sice více kalorické mlsání, ale v hříšných dnech si ji rozhodně dopřejte a vychutnejte.

Suroviny:

400 g smetany ke šlehání (lze nahradit například mandlovým mlékem, jinou smetanou apod.)

200 g Salka (cca polovina plechovky)

vanilkový lusk, extrakt nebo mletá vanilka

hrstička levandulových květů, neomytých, lépe bez stonků

4 ks žloutků

100 g bílé čokolády

Postup:

Smetanu, Salko, vanilku a levanduli společně zahříváme těsně k bodu varu, nevaříme. Necháme zchladit a v lednici uchováme do druhého dne.

Poté scedíme, přidáme do pěny vyšlehané žloutky a nakonec postupně přimícháme čokoládu rozpuštěnou ve vodní lázni.

Nalijeme do misky, vložíme do mrazničky a několikrát za dobu mražení promícháme, aby se nevytvořily hrudky.

Snadnější varianta s medem:

Do několika větších lžic medu rozdrtíme hrst levandulových květů a necháme minimálně hodinu oddechnout, smícháme s větším kelímkem smetany ke šlehání nebo dvěma menšími a dáme zmrazit za občasného promíchání nebo namícháme ve zmrzlinovači.

 

Dobrou chuť!

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.