Chvíle pro levandulový sirup

Připravit si levandulový sirup je opravdu snadné a výsledek vás příjemně překvapí.

Růžové barvy sirupu docílíte jen s řepným cukrem

K přípravě levandulového sirupu budete potřebovat: 1 kg cukru, 1,5 l vody, 1 bio citron nakrájený na plátky, šťávu ze tří citronů, 100 g květů čerstvé levandule, příp. 100g sáček kyseliny citronové (ke konzervaci).

Do velké sklenice od okurek nasypte cukr. Počítejte s tím, že pokud použijete třtinový, nedosáhnete růžové barvy sirupu. Cukr zalijte vroucí vodou, přidejte pokrájený citron, citronovou šťávu a květy levandule. Vše dobře promíchejte, zakryjte plátnem a nechte při pokojové teplotě dva dny stát. Denně sirup párkrát promíchejte. Po 48 hodinách slijte sirup přes jemné sítko do lahví a dejte do lednice. Chcete-li sirup konzervovat, přidejte už do základu 3/4 sáčku kyseliny citronové. Sirup ale vydrží v lednici i bez konzervace několik měsíců. Při přípravě do sklenic řeďte sirup vodou podle chuti.