REKLAMA
REKLAMA

Jak předkličovat a zakořeňovat hlízy brambor

REKLAMA

Správná příprava bramborových hlíz zajistí pěstovaným rostlinám časový náskok. Brambory je samozřejmě možné sázet i bez přípravy, zkušení pěstitelé ale doporučují brambory narašit, předklíčit nebo dokonce zakořeňovat.

Batáty: nejvýživnější zelenina a jak ji pěstovat

Předkličování brambor v platu od vajec
Info ikona

K předklíčení brambor můžete využít i papírová plata od vajec – brambory do nich umístěte očky nahoru. 

Foto: Shutterstock

Sadba brambor pro nejranější sklizeň 

Příprava bramborových hlíz se týká zejména raných odrůd, uplatnit ji můžete ale i u brambor určených pro pozdější sklizeň (ty se však většinou nechávají jen dva až tři týdny předem narašit). 

Klíčem dobré úrody je kvalitní a zdravá sadba (pro jakoukoli sklizeň), nejlépe úředně uznaná s označením odrůdy a množitele. Pro časnou sklizeň volte vždy větší sadbu (síla hlíz 4–6 cm) – obsahují více zásobních látek, které podpoří rychlejší start dané odrůdy. Ze stejných důvodů hlízy pro ranou sklizeň nepulte.

Čistec hlíznatý: zelenina pěstovaná pro jedlé hlízy

Narašení, předklíčení a zakořeňování hlíz 

Předem připravené hlízy jsou podmínkou časné sklizně brambor. Jaký je mezi narašením, předklíčením a zakořeněním rozdíl? 

  • Narašení – hlízy se při mírně zvýšené teplotě (8–10 °C) jen probudí a po třech týdnech vytvoří asi 5 mm dlouhé klíčky. 

  • Předklíčení znamená vytvoření až 2,5 cm dlouhých a silných klíčků (klíčů), které na sobě mají už i základy prvních kořínků (malé hrbolky), někdy i růžice lístků. Předklíčení při teplotě 12–14 °C trvá zhruba pět týdnů a sklizeň uspíší asi o dva týdny. Při nižších teplotách trvá předklíčení déle, při vyšších se hlízy scvrkávají – rozmezí je 8–18 °C. 

  • Zakořeňování – v praxi se moc nevyužívá, ale přispěje k dalšímu zkrácení vegetace – může urychlit sklizeň až o čtyři týdny. Při teplotě 20 °C se na klíčích nechají vyrašit i jemné kořínky (trvá to další dva až tři týdny).

Topinambury: bezpracná úroda zaručena

Jak brambory předkličovat a zakořeňovat 

Před narašením a předklíčením sadbové hlízy brambor přeberte a vyřaďte nemocné nebo příliš malé. Uložit je můžete do dřevěných lísek nebo plastových přepravek, vyskládat je lze i do papírových plat od vajec. Část hlízy s více očky (korunkovou část) přitom umisťujte vždy nahoru. Bedýnky postavte na světlé místo (s denním světlem nebo umělým osvětlením po dobu min. 8 hodin) s 80% vzdušnou vlhkostí (hlízy můžete i mlžit). Týden před výsadbou ven na záhon snižte teplotu na 6–8 °C, aby se hlízy otužily a připravily na teplotu půdy. 

Při zakořeňování (v bedničkách s plným dnem) umístěte hlízy na půdu smíchanou s pískem, rašelinou či kompostem a po naklíčení je opatrně prosypejte zeminou. Postačí vrstva vysoká 2 cm, lehká závlaha a za 7–10 dnů hlízy zapustí kořínky. Zakořeňovat můžete i jednotlivé předklíčené hlízy v samostatných květináčích.

Roubovaná zelenina více vydrží a více plodí

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA