Při výběru ovocné odrůdy nespěchejte

Odrůdu vybírejte předně podle půdních a klimatických podmínek, v nichž bude ovocný strom vyrůstat. Velkou váhu má ale i její rezistentnost či odolnost vůči rostlinným chorobám, např. strupovitosti jabloní nebo šarce švestek. 

Odolné, chutné a české 

O výběru odrůdy by měly rozhodovat i vaše chuťové buňky. Někdo má raději sladší, jiný kyselejší ovoce, záleží také na jeho aroma a konzistenci dužniny. Zohlednit je dobré rovněž skladovatelnost ovoce. S volbou vám může pomoci pomologický atlas popisující vlastnosti českých i zahraničních odrůd.

Uvázání stromku ke kůlu

Stabilitu stromku zajistí po výsadbě opěrný kůl. Ten by měl být však dostatečně vysoký.

Některé z českých odrůd jsou známé i ve světě. Z jabloní jsou to např. 'Topaz', 'Rubinola', 'Goldstar' nebo 'Rosana', které vynikají vysokou rezistencí vůči chorobám. Zvolit si můžete ale i české tradiční odrůdy, o které je v posledních letech zájem. Patří k nim třeba 'Panenské', 'Matčino' nebo 'Holovouský Malináč'. 

Proč je důležitá i podnož 

Kromě odrůdy zaměřte pozornost na typ podnože, protože právě ta určuje konečnou velikost dospělého stromu. Pro polokmeny a vysokokmeny se odrůdy roubují na bujněji rostoucí generativní podnože, pro jabloně např. M7. Pro menší tvary jabloní  palmety, štíhlá vřetena a zákrsky  se využívají vegetativně množené podnože, zejména slabě vzrůstná podnož M9 nebo zakrslá J-TE-G. 

Při volbě podnože si uvědomte, že slabá podnož sice urychlí nástup do plodnosti, ale zkrátí životnost stromu. Nízké tvary na vegetativně množených podnožích tak budou v kondici pouze 20 let, vysokokmeny na generativní podnoži ale mnoho desítek let.

 

Predplatne