Slupky od jablek a hrušek jsou vitamínový zázrak: mají víc prospěšných látek, než je v dužině

 

Co obsahuje slupka od jablek a hrušek

Jablka i hrušky obsahují až 95 % vody. Zbytek tvoří látky, které jsou pro náš organismus nadmíru zdravé. Především se jedná o vitamín C, který např. podpoří naši imunitu, dále železo, draslík, vápník, hořčík a další minerální látky.  Cenné jsou i vláknina ve formě pektinu, nenasycené mastné kyseliny, ale i listová kyselina a další. Rostlinné látky karotenoidy nám chrání buňky před volnými radikály, kyselina ursolová pomáhá udržovat naše svaly v kondici a pomáhá s hubnutím. Dost důvodů, proč si toto zdravé ovoce dopřávat každý den.

Ve slupkách více prospěšných látek než v dužině

Roku 1997 Antal Bognar, profesor a vědec  Spolkového výzkumného ústavu pro výživu ve Stuttgartu, zkoumal poměr vitamínů, prospěšných látek a živin ve slupkách jablek a hrušek. Porovnáním zjistil, že se ve slupkách nachází sedmkrát více vitamínů a minerálních látek než v samotné dužině ovoce.

 

Jak očistit ovoce z obchodu

Mnoho lidí slupky z ovoce odstraňuje, protože se obávají pesticidů, které se k ošetření používají. Pochopitelně je ideální, když si ovoce vypěstujete sami. Pokud tuto možnost nemáte, je nutné kupované ovoce pořádně umýt. Na svoji ochranu před vysycháním a patogeny totiž ovoce přirozeně produkuje voskovou rostlinnou kutikulu. Při mytí kupovaného ovoce je proto dobré použít teplou vodu, která přírodní vosk naruší. Lépe se budou vyplavovat případné chemické látky, které byly použity k ošetření ovoce.

Jak odstranit pesticidy z ovoce

Účinným prostředkem, jak odstranit pesticidy z ovoce, je jedlá soda. Ovoce, které není v bio kvalitě na patnáct minut ponořte do lázně 1 litru teplé vody a lžičky sody. Ovoce by mělo být zcela ponořeno. Proto lázeň připravte podle jeho množství. Po patnácti minutách máčení ovoce opláchněte proudem studené vody a osušte.

Co udělat ze slupek od jablek a hrušek

Pokud ovoce např. při zavařování loupete, slupky rozhodně nevyhazujte, protože byste se ošidili o to nejcennější. Slupky rozložte na plech a při mírné teplotě usušte. Ideální je, pokud máte sušičku ovoce. Suché slupky shrňte do utěrky, kterou přehnete a slupky rozdrtíte válečkem na nudle. Můžete je rozdrtit také v hmoždíři, ne však na prášek. Drť ze sušených slupek skladujte v těsné sklenici.

Vitamínový zázrak pro posílení zdraví 

Ze suché drtě můžete uvařit vitamínový zázrak v podobě čaje. Jeho příprava je jednoduchá. Do sítka nasypejte dvě lžičky drti z ovocných slupek, zalejte 200 ml horké vody a nechte louhovat alespoň 15 minut. Přidat můžete bylinky, ale i zázvor nebo koření, nezapomeňte na citron. Když použijete skořici a hřebíček, namícháte si zahřívací čaj, který se hodí do sychravého počasí.

Jaké ovoce se na čaj hodí

Jablka, hrušky, kdoule, přidat můžete i borůvky, ostružiny a veškeré ovoce, které vám na zahradě vyrostlo. Pokud čaj dochutíte medem, vaše tělo vám poděkuje za doplnění vitamínů a důležitých minerálů, které se v podzimním období hodí k posílení vašeho zdraví.

Zdroje: https://www.infranken.de/ratgeber/genuss/obst-mythos-stecken-die-meisten-vitamine-wirklich-in-der-schale-art-5224668