Sklizeň ovoce: jak poznat nejvhodnější termín

Ať už sklízíte úrodu z kteréhokoli stromu, nezapomeňte na pár pravidel, která se vyplatí dodržovat.

Prohlížejte a nahrávejte fotky zahrad a parků do ZahrAppky

Kdy a jak správně sklízet ovoce

Ke sklizni si vyberte suchý a slunný den, protože ovoce by nemělo během sklizně a třídění zvlhnout: jinak ve sklepě snadno zplesniví či shnije. Nejdříve vždy očešte spodní větve, a pak teprve postupujte výš do koruny. 

Ovoce sklízejte pokaždé se stopkouPlody s vytrženou stopkou hned snězte, nehodí se ke skladování. Ojíněné plody neotírejte – ojínění chrání ovoce před vyschnutím, a prodlužuje tak jeho trvanlivost.

Při výběru ovocné odrůdy nespěchejte

Kdy už můžete sklízet švestky

Švestky přijdou na řadu, když mírně změknou a už při jemném pohybu se „pustí“ větve. Platí to ale jen v případě, že si na nich chcete rovnou pochutnat. Plody určené k zavařování se sklízejí o pět až šest dní dřív, dokud jsou ještě tvrdé a dužnina nemá typickou barvu, ale už jde dobře oddělit od pecky. Máte-li chuť na povidla, nechte naopak švestky přezrát a sklepejte je do plachty. 

Jablka oddělte od větve pootočením

Jádroviny, tedy jablkahrušky, jsou správně zralé v okamžiku, kdy je možné plod lehce oddělit od větve. Vezměte jablko do ruky a jemně jím pootočte: pokud se ještě drží, nespěchejte, zůstane-li vám však v ruce – do košíku s ním. Nejste-li si jisti, zkuste plod rozříznout: hnědá jádra velí sklízet, bílá počkat. 

Jak správně vysadit ovocný stromek