Lilek vejcoplodý: Jak vypěstovat baklažán, oblíbenou zeleninu středomořské kuchyně a jak poznat, že je zralý

Jak poznat lilek, skvělou zeleninu vhodnou na letní grilování

Lilek vejcoplodý neboli baklažán (Solanum melongena) se pěstuje pro oválné či kulaté plody, které mívají nejčastěji černofialovou, ale někdy i červenofialovou nebo dokonce bílou barvu. Tato plodová zelenina u nás nepatří k běžnému sortimentu, ale v posledních letech její obliba stoupá. Lilek vejcoplodý náleží do čeledě lilkovitých, stejně jako rajčata, papriky a brambory, ale také petúnie, durmany nebo tabák. Lilek vejcoplodý dorůstá do výšky asi 100 cm a vykvétá poměrně dekorativními fialovými nebo jen lehce nafialovělými květy.

Lilek vejcoplodý pochází z východních oblastí Indie a odtud se postupně rozšířil jako kulturní plodina do Středomoří. Ve střední Evropě je známý až od 18. století. Plody lilku vejcoplodého se všeobecně považují za zeleninu, ale botanicky se jedná o ovoce, stejně jako je tomu i u rajčat.

Lilkovité rostliny: zdraví prospěšné i škodlivé

www.nkz.cz

Jak pěstovat lilek vejcoplodý?

Lilky můžete pěstovat v teplých oblastech venku na záhonech, kde bude mít poměrně rozsáhlý kořenový systém lilku dostatek prostoru, v místech s chladnějším průběhem léta však raději ve skleníku. Pokud rostlině dopřejete prostorný květináč, pak se o pěstování lilku můžete pokusit i na balkoně. Zde můžete využít například samozavlažovací květináč o rozměru 40x40 cm.

  • Lilek má poměrně dlouhou vegetační dobu, proto se vysévá doma za oknem nebo ve vytápěném skleníku už v druhé polovině února.
  • Předpěstované sazenice se vysazují na záhony až v druhé polovině května. Lilky mají velmi vysoké nároky na teplo. Optimální teploty pro jejich pěstování jsou 20-28 °C přes den a 16-18 °C v noci. Při poklesu teplot pod 10 °C lilek přestává růst.
  • Vyžaduje lehkou, hlinitopísčitou půdu, bohatou na živiny.
  • Lilek je náročný i na zálivku, především v období dozrávání plodů. V suchu dochází k opadávání květů i plodů.
  • Na jedné rostlině se ponechává jen 5-7 plodů, ostatní je dobré odstranit.
  • Lilek také vyžaduje pravidelné přihnojování podobně jako rajčata.
  • Při pěstování lilků je třeba hlídat výskyt mandelinky bramborové, která dokáže velmi rychle zlikvidovat celé rostliny. Pozor také na svilušky.

Jak poznat, že jsou plody lilku zralé?

Lilky se sklízejí až na konci léta, většinou od konce července do poloviny září, ale jak poznat, že jsou plody dostatečně zralé? Pouhý pohled na lilky bohužel nestačí, protože plody bývají vybarvené obvykle daleko dříve, než dozrají. Konzumní zralost se nejjednodušeji pozná poklepem na plod lilku. Jakmile se ozve dutý zvuk, je lilek zralý. Jakmile je slupka plodu gumovitá, je lilek přezrálý.

Jak pěstovat lilek jasmínokvětý

www.nkz.cz

Jak konzumovat lilek?

Plody lilku by se měly konzumovat zásadně až po tepelné úpravě, protože obsahují jedovatý alkaloid solanin, který se vyskytuje i v nezralých rajčatech nebo bramborách a může způsobovat žaludeční a střevní potíže. Lilky se podávají zapékané, smažené v těstíčku ale nejoblíbenější jsou lilky grilované. Někdy se však podávají i lilky čerstvé, naložené na 24 hodin do marinády. Při každé úpravě však vyžadují výrazně okořenit, protože samotné lilky mají jen nevýraznou, fádní chuť. Lilky jsou bohaté na fosfor, vápník, draslík, železo, hořčík a mangan. Jinak obsahují jen málo vitamínu C.

Lilek je báječná zelenina na letní grilovačky
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada