Aby uskladněná cibule nehnila a zůstala čerstvá, stačí jedna geniální vychytávka
Než půjde do sklepa, musí do „lázní“: Jak cibuli správně usušit
Chcete vědět, jakou chybu s cibulí dělá spousta lidí? Hned po sklizni cibuli šoupnou do sklepa. A to je ohromná chyba. Musí nejprve „do lázní”, kde pořádně vyschne, jinak se skladování cibule nepovede. Měla by být rozložená na suchém, vzdušném místě, ideálně pod přístřeškem nebo na půdě, kde by si měla poležet 2-3 týdny. Během této doby se jí zpevní slupky a kořínky se přirozeně zatáhnou. Jakmile začne krásně šustit, je připravená pro dlouhodobé uchovávání.
Cibule musí dýchat. Nejčastější chyba, kvůli které hnije
Nicméně ani ta nejsušší cibule dlouho nevydrží, když ji zavřete do dusné krabice. Potřebuje dýchat. Použijte síťky, přepravky nebo staré punčochy, které propouští vzduch. Pravidelné větrání je pro uchovávání cibule naprosto zásadní. Ideální teplota pro skladování je 0-5 ºC při vlhkosti do 70 %. A pozor, nikdy ji neskladujte u brambor. Ty totiž vypouští vlhkost a plyny, které cibuli rychleji kazí. Vlastně se nemají vůbec rádi, i když to na první pohled nevypadá.
Stará zahradnická finta: Teplé dosušení pro jistotu
Pokud máte tu možnost, nechte cibuli pár dní doschnout i uměle - třeba poblíž kamen nebo radiátoru, nikdy však na přímém žáru. Krásně se zatáhne a lépe odolává plísním. Tohle jednoduché „doteplení” má na skladování cibule přes zimu až překvapivě pozitivní vliv.
Upleťte si cibulový cop: Krásné i praktické skladování
A teď trochu tvořivosti: zkuste si z cibulí uplést tradiční cop nebo věnec. Nejen, že se tak skvěle skladují, ale na háčku ve spíži nebo v kuchyni vypadají i dekorativně. Navíc díky tomu máte přehled, která už „volá po hrnci”. A víte, co je nejlepší? Takové uchování cibule je nejen praktické, ale i krásné na pohled.
Závěrečné tipy, které prodlouží život cibule až o měsíce
- Cibuli nikdy nemyjte, a to ani tehdy, když je špinavá - voda zkrátí dobu uchování cibule.
- Každých pár týdnů uskladněnou cibuli zkontrolujte - podezřelé kusy hned odstraňte.
- Kombinujte odrůdy - některé vydrží déle (např. žluté kuchyňské typy), jiné jsou na brzkou spotřebu.
- A pokud chcete mít jistotu, že cibule přežije i vlhké sklepy, skladujte ji v plátěných pytlích s trochou suché slámy.
Chcete, aby vám cibule vydržela čerstvá a křupavá až do jara? Mrkněte na naši galerii tipů a triků.
O autorce:
Adriana Dosedělová je vášnivá zahradnice, zdravotní sestra a redaktorka s více než 28 lety praxe. K přírodě ji vedla babička už od dětství, kde se učila pěstovat rostliny a pečovat o zvířata. Díky osobním zkušenostem s alergiemi a intolerancemi, které ji provázely celý život, a také z profesní praxe zdravotní sestry, se výborně vyzná v problematice zdraví a životního stylu. Tyto znalosti ji inspirovaly k testování a propagaci zahradničení šetrného k alergikům. Adriana propojuje odborné znalosti se srdcem a vášní, což se odráží v jejích stovkách článků i knize „Výtvarné nápady z papíru“. Na sociálních sítích inspiruje k životu v harmonii s přírodou a zdravím.


















