Neuvěříte, co s touto zeleninou udělá mráz: Nejlepší chuť získáte, když ji necháte promrznout

Mráz jako tajná přísada: Díky němu kapusta chutná nasládle a jemně

Růžičková kapusta je jednou z mála zelenin, která mráz přímo miluje. Zatímco jiné druhy zeleniny je nutné sklidit dávno před prvním mrazem, kapusta se s příchodem chladného počasí teprve dostává do formy. Její drobné, pevné růžičky po přemrznutí zesládnou a získají jemnější chuť. Nechte ji proto na záhoně klidně až do jara a sklízejte jen tolik, kolik právě potřebujete do kuchyně.

  • Růžičková kapusta se nízkých teplot nejen nebojí, ale přímo jí prospívají. Jakmile teplota klesne pod nulu, rostlina začne přeměňovat škroby v cukry, aby se ochránila před mrazem. Právě tento proces způsobí, že růžičky po přemrznutí ztratí hořkost a získají delikátní, nasládle jemnou chuť.

Jak kapustu pěstovat, aby byla silná a plná chuti

Pokud jste kapustu vysadili včas, většinou v květnu či červnu, dozrává na začátku listopadu. Nesklízejte však všechny růžičky najednou. Nejlépe uděláte, když je budete postupně otrhávat podle potřeby. Vždy nejprve ty spodní, které jsou již dostatečně vyvinuté. Zbytek rostliny nechte stát, aby mohla dál čerpat živiny a chránit růžičky ve vyšších patrech. Navíc růžičková kapusta zimní zahradě sluší. Oživí záhony i v době, kdy ostatní zelenina už dávno odpočívá ve sklepě. Kolem kapusty můžete klidně ještě začátkem listopadu rozhodit ozimé žito, které na jaře zaryjete do půdy jako zelené hnojení.

Jak pěstovat a upravovat kadeřávek, který vydrží mrazy

www.nkz.cz

Zimní péče o růžičkovou kapustu: 3 kroky, které ji udrží v kondici

  • Odstraňte žluté a poškozené listy, které by mohly zahnívat.
  • Zeminu přihrňte výš ke stonku rostliny, aby byl kořenový krček chráněn před promrznutím.
  • V mrazivých lokalitách můžete kapustu zakrýt chvojím nebo bílou netkanou textilií.

Na chráněném stanovišti však obvykle zvládne zimu bez jakékoliv pomoci. Při mírných teplotách ji můžete sklízet průběžně až do března.

Kdy sklízet růžičkovou kapustu: Nejlepší chuť přichází po mrazech

Nejlepší je sklízet růžičky brzy po rozmrznutí, když jsou ještě čerstvé. V lednu a únoru bývají růžičky nejchutnější. I drobné růžičky bývají pevné, s jemně nasládlou chutí, jakou při podzimním sběru jen těžko objevíte. Je to ideální surovina do polévek, na dušení i pečení v troubě. Kromě skvělé chuti navíc obsahuje spoustu vitamínu C, vlákniny a minerálů. Jednoduše je to ideální posila pro zimní období.

Že to růžičkové kapustě na zahradě sluší i v zimě, uvidíte i v naší galerii.

GALERIE: Mráz jí svědčí! Růžičková kapusta, která zkrášlí záhon i v lednu

O autorce:

Simona Sedláčková svou vášeň pro zahradničení a kreativní tvorbu přetavila do profesionální kariéry. Autorka už více než 20 let publikuje články z oblasti zahrady, pěstování, péče o rostliny a tvoření nejen z přírodních materiálů. Nejprve psala pro tištěné časopisy, později publikovala na webech, které se věnují zahradám, nyní píše pro web Naše krásná zahrada, kde čtenářům přináší praktické rady, sezónní tipy i návody. Má bohaté zkušenosti s domácím tvořením i přírodními postupy bez chemie.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada