Jak poznáte, že jsou papriky zralé? Ochutnejte je. Sklízet můžete v technické i botanické zralosti

Z pohledu pěstitele existuje zralost technická a botanická. V technické zralosti je možné už papriky konzumovat. Pokud je ale necháte zrát dál, dospějí do botanické zralosti. V ní jsou plody už plně vyzrálé: velikostí a zbarvením odpovídají dané odrůdě a po sklizni jsou jejich semena klíčivá. I v botanické zralosti můžete papriky jíst. Sklizeň se tedy odvíjí od vaší chuti, účelu pěstování a odrůdy papriky – některé jsou vhodnější ke sklizni v technické, jiné až v botanické zralosti.

Technickou zralost poznáte stiskem papriky

Jedním z indikátorů zralosti je barva paprik. Sklizeň v botanické zralosti je jednodušší v tom, že vidíte plody už pěkně vybarvené (červené, žluté, oranžové...). Jak ale poznat technickou zralost, kdy jsou papriky ještě zelené

Vyzkoušet můžete následující postup: vezměte plod papriky mezi prsty a lehce ho zmáčkněte. Pokud ucítíte v plodu jemné prasknutí, můžete sklízet, papriky už budou správně křupavé. Je-li plod ještě „gumový“, se sklizní počkejte. 

Která zralost je lepší: technická, nebo botanická?

Výběr zralosti zaleží na účelu pěstování. V technické zralosti jsou papriky šťavnatější a křupavější, vhodné k jídlu za syrova. Navíc jsou trvanlivější a snášejí lépe přepravu. Někdo však vnímá zelené papriky jako polotovar. Plněný paprikový lusk s rajskou omáčkou nebo lečo ale připravíte stejně dobře ze zelené i červené papriky. 

V botanické zralosti jsou ovšem papriky nejen barevnější, ale často i sladší a hodí se k nakládání, zavařování nebo pečení. Při pěstování paprik na semeno není co řešit, sklízet musíte v botanické zralosti. 

Podtržené papriky uvolní místo dalším plodům

Sklizeň paprik v technické zralosti (sklízíte vlastně podtržené plody) má ještě jednu výhodu: rostlina po jejich utrhnutí znovu nasazuje další květy. Naopak při čekání na botanickou zralost, investují rostliny svou energii hlavně do tvorby semen, a plodů bývá tudíž méně. Hodně dlouho dozrávají např. velkoplodé papriky, proto je dobré odrůdy buď kombinovat, nebo sklízet v technické zralosti a do botanické nechat dojít jen pár plodů. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada