Jak skladovat jablka, aby dlouho vydržela a stále dobře chutnala

Odrůdy jablek se dělí na letní, podzimní a zimní, přičemž ke skladování jsou určeny jen podzimní a zimní. Zatímco ale podzimní odrůdy vydrží „jen“ do Vánoc, některé zimní to zvládnou až do jara (třeba 'Idared', 'Gloster', 'Rubinola', 'Topaz', 'Zvonkové', 'Rubín', 'Golden Delicious', 'Boskoopské červené'). Trvanlivost plodů je však ovlivněna nejen odrůdou, ale i dalšími okolnostmi, z nichž nejdůležitější jsou podmínky skladování

Jak připravit sklep na skladování jablek

Ke skladování jablek je nejvhodnější sklep. Ten by měl být chladný (4–7 °C), ale bezmrazý, dobře větratelný a s vyšší vlhkostí vzduchu (80–90 %) Nižší vlhkost způsobuje vadnutí plodů, vyšší plesnivění. V příliš suchém sklepě můžete vlhkost zvýšit např. pokropením podlahy vodou nebo umístěním několika mokrých cihel na zem. 

Předtím, než do sklepa jablka uložíte, je dobré ho vysířit nebo vybílit (vápenným mlékem s přídavkem modré skalice) a vydezinfikovat všechny police, přepravky apod. Za bezmrazých dnů je nutné ve sklepě větrat, v mrazivých naopak sklep nikdy nevětrejte. 

Jak ukládat jablka určená ke skladování

Ke skladování jablek jsou nejlepší dřevěné lísky nebo plastové, ze všech stran prodyšné přepravky. Umístěny by měly být, pokud možno, ve vzduchu, tzn. na policích apod., a ve volném prostoru (ne na zemi a v rohu u zdi). Jan tak bude kolem jablek dostatek vzduchu a vy budete mít přehled o tom, v jakém jsou stavu. 

Ideální je přechovávat jablka jen v jedné vrstvě. Plody nemyjte a ukládejte do bedýnek vždy stopkou dolů. Pro delší uchování vlhkosti je možné každé jablko zabalit do novinového papíru, komplikujte to ale jejich kontrolu. 

Skladovaná jablka pravidelně kontrolujte 

Předně platí, že pro skladování je nutné vybrat jen zdravá a nepoškozená jablka. I přesto je nutné se ve sklepě jednou za týden zastavit a všechny plody zkontrolovat a poškozené nebo nahnilé vyřadit. Kromě zdravotního stavu kontrolujte i stav zralosti a zralá jablka průběžně konzumujte. 

Jablka nikdy neskladujte s kořenovou zeleninou a bramborami, protože přijímají jejich výraznou vůni. Praktické je také skladovat každou odrůdu jablek zvlášť. 

Jak skladovat jablka, když nemáte sklep? 

Sklep mohou nahradit i jiné místnosti s nízkou teplotou, třeba garáž, veranda nebo domovní chodba. Vhodný je i zasklený balkon nebo prázdný skleník. Na balkoně nebo ve skleníku ovšem prostor ke skladování jablek (nejlépe větší bednu) vystelte polystyrenovými deskami a plody po jednom zabalte do papíru, případně je proložte suchou slámou. Komplikuje to sice kontrolu, ale plody tak nenamrznou. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada