Podzimní jablka po sklizni rovnou snězte

K podzimním odrůdám patří například oblíbená ’Royal Gala’ s vynikajícími šťavnatými jablky, která příjemně míchají sladkou a nakyslou chuť. Je výborná k přímé konzumaci, ale lze ji použít i do závinu. Totéž platí také pro další podzimní odrůdy, z nichž některé je možné i krátkodobě skladovat: třeba ’Šampion’ vydrží do listopadu, ’Ingrid Marie’ až do prosince. 

Kdy sklízet jablka rychle a kdy nespěchat

Pozor, některé odrůdy jabloní mají sklon k předčasnému opadávání plodů. Platí to například pro zmiňovaný ’Šampion’ nebo ’Spartan’. Průběžně proto kontrolujte, kolik jablek je zralých, a jakmile začnou opadávat, skliďte je. 

U ostatních podzimních jablek se však nevyplatí spěchat – necháte-li plody o něco déle na stromech, prodloužíte jejich trvanlivost. Natlučené plody se ke skladování nehodí, ale ke kuchyňskému zpracování jsou stále vynikající. 

Také se sklizní zimních odrůd nepospíchejte. Jednoduché pravidlo říká – čím později, tím lépe. 

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.