Jak pěstovat dýně a podle čeho poznat, že jsou zralé

Tykve (dýně je lidový název pro tykev obecnou nebo velkoplodou) lze jednoduše rozdělit do dvou skupin. Ty letní, mezi něž patří cuketa, rondini a patison, se sklízejí pokud možno mladé a okamžitě se zpracovávají. U zimních tykví, které se dají skladovat, můžete vybírat ze široké škály tvarů a barev. Obří odrůdy dýní jako ’Gelber Zentner se pěstují stále méně. Žádané jsou totiž odrůdy přiměřené velikosti a zajímavé chuti, které zvládne zpracovat i menší domácnost.

Jak nejlépe uchovat jedlé a okrasné dýně

Pěstování dýní vyžaduje trpělivost 

Od zasazení až do první sklizně uplyne v závislosti na pěstované odrůdě 90 až 120 dnů. Nejprve rozkvetou pouze samčí květy. Samičí květy, z nichž se tvoří plody, se objeví, teprve když rostliny vytvoří dostatek listů. Nadbytečné mladé plody zasychají a opadávají. Tím je zajištěno, že rostlina nechá růst jen tolik plodů, kolik dokáže později vyživit.

Hit podzimní sezony: pečená dýně

Dýně potřebují slunce, oporu a živiny 

Předpokladem bohaté sklizně je slunné stanoviště. Maloplodé odrůdy můžete vyvést vzhůru po pergole nebo po jiných oporách, odrůdy s baňatými a těžkými plody nechte raději plazit po zemi. O optimální startovní podmínky pro všechny dýně se postará do půdy zapravená dávka kompostu (3 až 5 l/m²). Dodatečné přihnojení rohovinovou drtí přibližně čtyři týdny po vysazení pak zajistí bohatou násadu plodů. 

Jak pěstovat a sklízet dýňová semínka

Závlahu před sklizní dýní snižte 

Na vrcholku léta neodmyslitelně patří do každodenní péče zavlažování. Abyste předešli napadení dýní padlím, zalévejte nejlépe časně ráno, aby okolní půda stihla do večera oschnout. Krátce před začátkem sklizně zalévejte jen velmi umírněně, jinak budou dýně dozrávat hodně váhavě. 

Jak poznat zralou dýni 

Zralé dýně poznáte podle žlutohnědého zbarvení a zkorkovatění stopky. Okolo nasazení stopky se na slupce začnou objevovat vlasové trhlinky a slupku už nelze proříznout nehtem. 

Před konečným uskladněním nechte dýně ještě dva až tři týdny osychat na teplém místě chráněném před deštěm. Během této doby stoupá v plodech většiny odrůd podíl vitaminů a dužnina získává intenzivnější aroma. Pak se dají dýně skladovat po dobu několika měsíců při teplotě mezi 10 až 14 °C, nejlépe v poměrně suchých podmínkách (relativní vlhkost 60 %).

Chutný dýňový džem: snadno a rychle

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada