Breadcrumb

Čekání se vyplatí! Odrůdy jako ’Crown Prince’ s modrošedou lesklou slupkou a 3 až 4 kg těžkými plody si s růstem dávají na čas. Sklízejí se odstřižením zahradnickými nůžkami, se stopkou dlouhou asi 3 cm. Dýně bez stopky ztrácejí na trvanlivosti.
Foto: Shutterstock

’Butternut’ – jedna z nejlepších jedlých dýní. V hruškovitých, jen 1 až 2 kg těžkých plodech se skrývá neuvěřitelné množství dužniny. Malý jádřinec je pouze uvnitř ztlustlé části dýně, a tak vzniká jen malý podíl odpadu.
Foto: Shutterstock

Drobné odrůdy dýní, jako ‘Jack be Little’, dorůstají pouze velikosti pěsti. Lehce moučnatá dužnina se konzumuje včetně tenké slupky. Jsou vynikající nadívané anebo pečené stejným způsobem jako brambory.
Foto: Shutterstock

Olejové tykve se pěstují výhradně na semena ořechové chuti, která jsou téměř bez slupky. Získává se z nich cenný, temně zelený dýňový olej anebo se konzumují jen tak. Jejich pozitivní vliv na zdraví je jedinečný.
Foto: Shutterstock

Zralá muškátová dýně ’Futsu Black’ obdaří své pěstitele jemnou vůní připomínající vlašské ořechy. Váží asi 2 kg. Temně zelené plody s modravým nádechem a šafránově žlutou dužninou jsou pastvou i pro oko.
Foto: Shutterstock

Pro rovnoměrné zbarvení se doporučuje dýně během dozrávání několikrát opatrně otočit. Menší plody můžete podložit pálenými cihlami nebo plochými kameny. Izolují dýně od zemní vlhkosti a za slunného počasí akumulují teplo, které urychlí dozrávání plodů. K podložení můžete použít ale třeba i lísku otočenou dnem vzhůru.
Foto: Shutterstock

Vrstva slámy ochrání plody před mokrem a bez otlaků na ní dozrají i těžké váhy, jako je třeba štýrská olejová dýně.
Foto: Shutterstock

Za suchého podzimního počasí mohou dýně dozrávat venku. Povrchové trhlinky na slupce nejsou otevřené a nijak neohrozí budoucí skladování. Když se ohlásí chladné noci, nebo dokonce první mrazíky, odneste dýně do domu.
Foto: Shutterstock

Vyzkoušejte dýni pečenou se šalvějí. Dýni oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kousky. Ty položte na plech, pokapejte olejem a zasypte hrstí šalvěje, sušeným rozmarýnen a tymiánem. Osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení pokapejte medem a podávejte.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Bylinné extrakty: Jak se vyznat v umění přípravy rostlinných výtažků, které využijete pro sebe i svou zahradu
- Hlohyně je nejlepší keř do živých plotů a dokáže vás zbavit i dotěrných sousedů
- Přírodní zásypy proti škůdcům zahradních i pokojových rostlin. Účinnou pomoc najdete v kuchyni
- Sukulent s okouzlujícím tvarem listů: Připravte pro svou lásku ten nejlepší valentýnský dárek, nebo udělejte radost sobě
- Angelonie je báječná letnička pro váš balkon i zahradu. Je podobná hledíku, ale kvete mnohem déle
- Naše krásná zahrada
- Objednat předplatné