Breadcrumb
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock486711274.jpg?itok=ebvJKlVz)
Čekání se vyplatí! Odrůdy jako ’Crown Prince’ s modrošedou lesklou slupkou a 3 až 4 kg těžkými plody si s růstem dávají na čas. Sklízejí se odstřižením zahradnickými nůžkami, se stopkou dlouhou asi 3 cm. Dýně bez stopky ztrácejí na trvanlivosti.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock552972118.jpg?itok=sfeNHUh2)
’Butternut’ – jedna z nejlepších jedlých dýní. V hruškovitých, jen 1 až 2 kg těžkých plodech se skrývá neuvěřitelné množství dužniny. Malý jádřinec je pouze uvnitř ztlustlé části dýně, a tak vzniká jen malý podíl odpadu.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock1814973998.jpg?itok=gVW5_qkU)
Drobné odrůdy dýní, jako ‘Jack be Little’, dorůstají pouze velikosti pěsti. Lehce moučnatá dužnina se konzumuje včetně tenké slupky. Jsou vynikající nadívané anebo pečené stejným způsobem jako brambory.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock705199780.jpg?itok=J6tNXpa-)
Olejové tykve se pěstují výhradně na semena ořechové chuti, která jsou téměř bez slupky. Získává se z nich cenný, temně zelený dýňový olej anebo se konzumují jen tak. Jejich pozitivní vliv na zdraví je jedinečný.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock1223281060.jpg?itok=aVfCbMq5)
Zralá muškátová dýně ’Futsu Black’ obdaří své pěstitele jemnou vůní připomínající vlašské ořechy. Váží asi 2 kg. Temně zelené plody s modravým nádechem a šafránově žlutou dužninou jsou pastvou i pro oko.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock1808037910.jpg?itok=8guSrtlh)
Pro rovnoměrné zbarvení se doporučuje dýně během dozrávání několikrát opatrně otočit. Menší plody můžete podložit pálenými cihlami nebo plochými kameny. Izolují dýně od zemní vlhkosti a za slunného počasí akumulují teplo, které urychlí dozrávání plodů. K podložení můžete použít ale třeba i lísku otočenou dnem vzhůru.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock791826394.jpg?itok=dNd4zndV)
Vrstva slámy ochrání plody před mokrem a bez otlaků na ní dozrají i těžké váhy, jako je třeba štýrská olejová dýně.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock1479256232.jpg?itok=83en_OZ9)
Za suchého podzimního počasí mohou dýně dozrávat venku. Povrchové trhlinky na slupce nejsou otevřené a nijak neohrozí budoucí skladování. Když se ohlásí chladné noci, nebo dokonce první mrazíky, odneste dýně do domu.
Foto: Shutterstock
![](https://www.nkz.cz/sites/default/files/public/styles/gallery_page_xl/public/2020-10/shutterstock1539173414.jpg?itok=tbtTVGRU)
Vyzkoušejte dýni pečenou se šalvějí. Dýni oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kousky. Ty položte na plech, pokapejte olejem a zasypte hrstí šalvěje, sušeným rozmarýnen a tymiánem. Osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení pokapejte medem a podávejte.
Foto: Shutterstock
Prohlédněte si další galerie
- Trvalky, které vám na terase neuschnou: vysaďte druhy, které přežijí dlouho bez vody
- Muškáty pěstuje na balkoně každý, vsaďte na lilek jasmínokvětý, hořcový stromek a andělskou minitrumpetku
- Proč houbaři touží najít kotrč kadeřavý: chutná houba má i léčivé účinky a uvaříte z ní falešnou dršťkovou polévku
- Jak pěstovat tyčková rajčata v červenci: nezbytná práce pro větší výnos. Kdy zkrátit hlavní výhon
- Co vysázet na volné záhony po sklizni: dodržte pár zásad a ještě stihnete vypěstovat brambory. Máme vlastní zkušenost