Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Jak pěstovat dýně a podle čeho poznat, že jsou zralé
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Dýně ’Crown Prince’

      Čekání se vyplatí! Odrůdy jako ’Crown Prince’ s modrošedou lesklou slupkou a 3 až 4 kg těžkými plody si s růstem dávají na čas. Sklízejí se odstřižením zahradnickými nůžkami, se stopkou dlouhou asi 3 cm. Dýně bez stopky ztrácejí na trvanlivosti. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně ’Butternut’

      ’Butternut’ –⁠ jedna z nejlepších jedlých dýní. V hruškovitých, jen 1 až 2 kg těžkých plodech se skrývá neuvěřitelné množství dužniny. Malý jádřinec je pouze uvnitř ztlustlé části dýně, a tak vzniká jen malý podíl odpadu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně ‘Jack be Little’

      Drobné odrůdy dýní, jako ‘Jack be Little’, dorůstají pouze velikosti pěsti. Lehce moučnatá dužnina se konzumuje včetně tenké slupky. Jsou vynikající nadívané anebo pečené stejným způsobem jako brambory. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně olejová štýrská

      Olejové tykve se pěstují výhradně na semena ořechové chuti, která jsou téměř bez slupky. Získává se z nich cenný, temně zelený dýňový olej anebo se konzumují jen tak. Jejich pozitivní vliv na zdraví je jedinečný. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně ’Futsu Black’

      Zralá muškátová dýně ’Futsu Black’ obdaří své pěstitele jemnou vůní připomínající vlašské ořechy. Váží asi 2 kg. Temně zelené plody s modravým nádechem a šafránově žlutou dužninou jsou pastvou i pro oko. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Podložení dýně

      Pro rovnoměrné zbarvení se doporučuje dýně během dozrávání několikrát opatrně otočit. Menší plody můžete podložit pálenými cihlami nebo plochými kameny. Izolují dýně od zemní vlhkosti a za slunného počasí akumulují teplo, které urychlí dozrávání plodů. K podložení můžete použít ale třeba i lísku otočenou dnem vzhůru.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Sláma pod dýní

      Vrstva slámy ochrání plody před mokrem a bez otlaků na ní dozrají i těžké váhy, jako je třeba štýrská olejová dýně. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně na záhonu

      Za suchého podzimního počasí mohou dýně dozrávat venku. Povrchové trhlinky na slupce nejsou otevřené a nijak neohrozí budoucí skladování. Když se ohlásí chladné noci, nebo dokonce první mrazíky, odneste dýně do domu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Sklizeň dýní

      Vyzkoušejte dýni pečenou se šalvějí. Dýni oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kousky. Ty položte na plech, pokapejte olejem a zasypte hrstí šalvěje, sušeným rozmarýnen a tymiánem. Osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení pokapejte medem a podávejte.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky
      • Květinářka mi prozradila triky, díky kterým africké fialky nádherně kvetou i v zimě
      • Tahle prastará pryskyřice provoní svátky líp než svíčky: Magická vůně, kterou používali faraoni, mění české Vánoce
      • Úžasný trik ze suchých větví: Pár koleček dřeva a váš stromek bude vypadat jako z designového časopisu
      • Nejrychlejší způsob, jak zachránit pokojové rostliny: Tento domácí roztok zlikviduje molice jako mávnutím kouzelného proutku

      Nejnovější články

      Největším zimním zabijákem zahrad je posypová sůl: Tyhle rostliny ji ale naopak doslova zbožňují
      Thumbnail
      Tenhle vánoční věnec z korku rozbil internet. Nikdo nevěří, z čeho je vyrobený
      Thumbnail
      Veterináři varují: Stačí jedna vánoční večeře. Jediné sousto ze štědrovečerního stolu může mazlíčka zabít
      Thumbnail
      Nejkrásnější vánoční výzdoba dveří roku 2025: Vypadá luxusně, ale stojí pár korun
      Náhled
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Zasolené půdy: Tamaryšek či mochna si s přebytkem soli poradí
      • Vánoční věnec z korku zaujme originalitou a nestojí téměř nic
      • Vánoční pamlsky pro psy a kočky: Přehled bezpečných a nebezpečných jídel
      • Výzdoba dveří o Vánocích: Přírodní materiály, světla i papír
      • Vánoce podle pohádkového prince: Tradice, rodina a kouzlo adventu
      • Jak se slaví stříbrná neděle dnes a jak ji prožívaly naše prababičky
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Perníčky hned měkké: Naučte se podle videa těsto, se kterým se krásně pracuje
      • Čtyři generace pod jednou střechou. Příběh bydlení, který vezme za srdce
      • Budou bílé Vánoce? Meteoroložka Dagmar Honsová milovníky zimních sportů nepotěší
      • Když nechcete strávit Vánoce s chřipkou: Jak se vyvarovat nákazy a proč není dobré nemoc přechodit
      • Nepečené cukroví, které zvládne každý: 7 receptů na nejlepší kousky, které potěší celou rodinu
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání