Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Jak pěstovat dýně a podle čeho poznat, že jsou zralé
      5. Galerie
      6. Fotogalerie
      Fotogalerie
      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu

      Čekání se vyplatí! Odrůdy jako ’Crown Prince’ s modrošedou lesklou slupkou a 3 až 4 kg těžkými plody si s růstem dávají na čas. Sklízejí se odstřižením zahradnickými nůžkami, se stopkou dlouhou asi 3 cm. Dýně bez stopky ztrácejí na trvanlivosti. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      ’Butternut’ –⁠ jedna z nejlepších jedlých dýní. V hruškovitých, jen 1 až 2 kg těžkých plodech se skrývá neuvěřitelné množství dužniny. Malý jádřinec je pouze uvnitř ztlustlé části dýně, a tak vzniká jen malý podíl odpadu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Drobné odrůdy dýní, jako ‘Jack be Little’, dorůstají pouze velikosti pěsti. Lehce moučnatá dužnina se konzumuje včetně tenké slupky. Jsou vynikající nadívané anebo pečené stejným způsobem jako brambory. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Olejové tykve se pěstují výhradně na semena ořechové chuti, která jsou téměř bez slupky. Získává se z nich cenný, temně zelený dýňový olej anebo se konzumují jen tak. Jejich pozitivní vliv na zdraví je jedinečný. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Zralá muškátová dýně ’Futsu Black’ obdaří své pěstitele jemnou vůní připomínající vlašské ořechy. Váží asi 2 kg. Temně zelené plody s modravým nádechem a šafránově žlutou dužninou jsou pastvou i pro oko. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Pro rovnoměrné zbarvení se doporučuje dýně během dozrávání několikrát opatrně otočit. Menší plody můžete podložit pálenými cihlami nebo plochými kameny. Izolují dýně od zemní vlhkosti a za slunného počasí akumulují teplo, které urychlí dozrávání plodů. K podložení můžete použít ale třeba i lísku otočenou dnem vzhůru.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Vrstva slámy ochrání plody před mokrem a bez otlaků na ní dozrají i těžké váhy, jako je třeba štýrská olejová dýně. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Za suchého podzimního počasí mohou dýně dozrávat venku. Povrchové trhlinky na slupce nejsou otevřené a nijak neohrozí budoucí skladování. Když se ohlásí chladné noci, nebo dokonce první mrazíky, odneste dýně do domu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Vyzkoušejte dýni pečenou se šalvějí. Dýni oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kousky. Ty položte na plech, pokapejte olejem a zasypte hrstí šalvěje, sušeným rozmarýnen a tymiánem. Osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení pokapejte medem a podávejte.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Zapomeňte na přenosné květináče: Fuchsie magelánská je trvalka pro odvážné zahradníky
      • Vřesy v květináči: Správně o ně pečujte a vydrží vám až do jara. Zásadní je správný řez
      • Podzim plný barev: Vyberte si tři nejkrásnější odrůdy třapatky srstnaté, které rozzáří zahradu od léta do podzimu
      • Potřebujete prořezat ořešák? Pro jeho řez musíte dodržet jasně daný termín, jinak o něj můžete přijít
      • Víme, proč vám žloutnou jehličnany a suchem to vážně není: Stále ale máte šanci je zachránit

      Nejnovější články

      Osázejte podzimní nádoby netradičně: Nejkrásnější rostliny, které vydrží až do zimy
      Thumbnail
      Nejlepší způsob zpracování cukety? Vláčný perník podle našeho receptu
      Chcete víc lískových oříšků? Vysaďte si na zahradu listnatý strom zvaný líska turecká
      Thumbnail
      Zapomeňte na přenosné květináče: Fuchsie magelánská je trvalka pro odvážné zahradníky
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Čočková polévka | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Houbové guláše
      • Aktuální témata Lidé a místa | Kulturní tipy | Cestování | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Dny Marianne 2025
      • Články Naše krásná zahrada
      • Osázejte podzimní nádoby netradičně: Nejkrásnější rostliny, které vydrží až do zimy
      • Nejlepší způsob zpracování cukety? Vláčný perník podle našeho receptu
      • Chcete víc lískových oříšků? Vysaďte si na zahradu listnatý strom zvaný líska turecká
      • Zapomeňte na přenosné květináče: Fuchsie magelánská je trvalka pro odvážné zahradníky
      • Září na zahradě: Díky podzimním výsevům si vychutnáte čerstvou zeleninu i po mrazech
      • Mastňák habešský má mnoho využití: Nejlepší je jako zelené hnojení, ocení ho i exotické ptactvo
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Nastavovaná kaše: Zapomenutá příloha našich babiček chutná s osmaženou cibulkou výborně a navíc je levná a snadná
      • Zvenku malý, uvnitř ohromující: Podívejte se, co se vešlo na 38 metrech čtverečních!
      • Skrytí sourozenci Charlieho Sheena: Krásná sestra se vyučila pekařkou, nejstarší bratr napravil vážnou chybu otce
      • Charlie Sheen slaví 60: Od chlapíka s tygří krví k tátovi v teniskách. Jak se král skandálů snaží přepsat vlastní příběh
      • „Ať vás Cola provází.“ aneb Vše, co potřebujete vědět o spolupráci Coca-Coly a Star Wars
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání