Skip to main content
  • Atlas Rostlin
    • Balkonové rostliny
    • Bylinky
    • Cibuloviny
    • Letničky a dvouletky
    • Okrasné trávy a kapradiny
    • Pokojové rostliny
    • Popínavé rostliny
    • Přenosné rostliny
    • Stromy a keře
    • Trvalky
    • Vodní rostliny
    • Růže
  • Praxe
    • Okrasná zahrada
    • Kalendárium
    • Choroby a škůdci
    • Ekologie a příroda
    • Nářadí a technika
    • Užitková zahrada
  • Zahradní architektura
    • Ferdinand radí
    • ZahrAppka
    • Inspirace
    • Voda na zahradě
    • Stavby
  • Poradna
  • Zahrady
    • Zahrady slavných
    • Návštěvy zahrad
  • Videa
  • Volný čas
    • Zahradní turistika
    • Zelená domácnost
    • Domácí mazlíčci
    • Dekorace
    • Zajímavosti
  • Soutěžte o ceny
  • Kvízy a testy
Více
    logo Naše krásná zahrada
    0
    /
    00
    Prohlédnout znovu
      1. Úvodní stránka
      2. Praxe
      3. Užitková zahrada
      4. Jak pěstovat dýně a podle čeho poznat, že jsou zralé
      5. Galerie
      6. Fotogalerie

      Fotogalerie

      (
      0
      /
      00
      )
      Zpět na článek
      Prohlédnout znovu
      Dýně ’Crown Prince’

      Čekání se vyplatí! Odrůdy jako ’Crown Prince’ s modrošedou lesklou slupkou a 3 až 4 kg těžkými plody si s růstem dávají na čas. Sklízejí se odstřižením zahradnickými nůžkami, se stopkou dlouhou asi 3 cm. Dýně bez stopky ztrácejí na trvanlivosti. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně ’Butternut’

      ’Butternut’ –⁠ jedna z nejlepších jedlých dýní. V hruškovitých, jen 1 až 2 kg těžkých plodech se skrývá neuvěřitelné množství dužniny. Malý jádřinec je pouze uvnitř ztlustlé části dýně, a tak vzniká jen malý podíl odpadu.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně ‘Jack be Little’

      Drobné odrůdy dýní, jako ‘Jack be Little’, dorůstají pouze velikosti pěsti. Lehce moučnatá dužnina se konzumuje včetně tenké slupky. Jsou vynikající nadívané anebo pečené stejným způsobem jako brambory. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně olejová štýrská

      Olejové tykve se pěstují výhradně na semena ořechové chuti, která jsou téměř bez slupky. Získává se z nich cenný, temně zelený dýňový olej anebo se konzumují jen tak. Jejich pozitivní vliv na zdraví je jedinečný. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně ’Futsu Black’

      Zralá muškátová dýně ’Futsu Black’ obdaří své pěstitele jemnou vůní připomínající vlašské ořechy. Váží asi 2 kg. Temně zelené plody s modravým nádechem a šafránově žlutou dužninou jsou pastvou i pro oko. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Podložení dýně

      Pro rovnoměrné zbarvení se doporučuje dýně během dozrávání několikrát opatrně otočit. Menší plody můžete podložit pálenými cihlami nebo plochými kameny. Izolují dýně od zemní vlhkosti a za slunného počasí akumulují teplo, které urychlí dozrávání plodů. K podložení můžete použít ale třeba i lísku otočenou dnem vzhůru.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Sláma pod dýní

      Vrstva slámy ochrání plody před mokrem a bez otlaků na ní dozrají i těžké váhy, jako je třeba štýrská olejová dýně. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Dýně na záhonu

      Za suchého podzimního počasí mohou dýně dozrávat venku. Povrchové trhlinky na slupce nejsou otevřené a nijak neohrozí budoucí skladování. Když se ohlásí chladné noci, nebo dokonce první mrazíky, odneste dýně do domu. 

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock
      Sklizeň dýní

      Vyzkoušejte dýni pečenou se šalvějí. Dýni oloupejte, zbavte jader a nakrájejte na kousky. Ty položte na plech, pokapejte olejem a zasypte hrstí šalvěje, sušeným rozmarýnen a tymiánem. Osolte, opepřete a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 25 minut. Po upečení pokapejte medem a podávejte.

      Foto: Shutterstock

      Foto: Shutterstock

      Prohlédněte si další galerie

      • Které ryby jsou o Vánocích chutnější než kapr? Jedna je naprostá lahůdka, má minimum kostí a chutná božsky
      • Tyhle vánoční ozdoby vypadají jako z designového studia. A stojí doslova pár korun
      • Geniálně jednoduchý trik: Vyrobte si vánoční svíčky, které voní lépe než ty nejdražší z butiku
      • Květinářka mi prozradila triky, díky kterým africké fialky nádherně kvetou i v zimě
      • Rostliny kvetoucí pod sněhem: Tyto rostliny milují sníh. Až uvidíte, co dokážou v lednu, budete je okamžitě chtít

      Nejnovější články

      Nejčastější zimní hříchy, které ničí trávník: Číslo 2 dělá skoro každý. A netuší, co tím způsobí
      Thumbnail
      Nejrychlejší způsob, jak zachránit pokojové rostliny: Tento domácí roztok zlikviduje molice jako mávnutím kouzelného proutku
      Thumbnail
      Tohle stát zakáže během pár měsíců! Lidé nevěří, že se jich to skutečně týká. Od ledna vám může staré topení přinést pokutu
      Náhled
      Sváteční čas očima Mariana Vojtka: Z jeviště rovnou k mámině štědrákové snídani a jelením klobáskám
      Thumbnail
      logo Naše krásná zahrada
      • --- col 1 ---
        • Newsletter
        • Předplatné
        • Kontakty
        • Redakční etický kodex
        • Partneři
      • --- col 2 ---
        • Apetitonline
        • Marianne
        • Marianne bydlení
      • --- col 3 ---
        • Obchodní podmínky
        • Ochrana soukromí
        • Cookies zásady
    • Nastavení soukromí
      • Doporučujeme Zahrada | V kuchyni s VIP | Vaření | Lidé a jídlo | Tipy, jak na to | Andělská čísla | Vztahy a rodina
      • Recepty a vaření Jak na piškotové těsto | Recept na nadýchané muffiny | Levné a rychlé obědy | Recepty pro začátečníky | Svíčková na smetaně | Linecké cukroví | Mrkvový dort | Rychlé dorty pro každou příležitost | Rychlé recepty z jednoho hrnce | Vosí hnízda
      • Aktuální témata Barvy Vánoc | Krmítka pro ptáky | Věnec ze zahradního odpadu | Chaty a chalupy | Inspirace a tvoření | Přechodové bundy podzim 2025 | Co opravdu funguje proti mšicím a sviluškám?
      • Články Naše krásná zahrada
      • Trávník v zimě potřebuje klid: Odborné doporučení, na co si dát pozor
      • Molice na pokojovkách: Babské rady fungují. Vyzkoušejte také výluh z tabáku či česneku
      • Pravidla vytápění se zpřísňují: Přehled nejdůležitějších změn pro majitele starých kamen a kotlů pro rok 2026
      • Vánoční svátky Mariana Vojtka: Konzerty, rodinné rituály a návrat ke slovenským tradicím
      • Přírodní balení dárků: Větvičky, starý šátek a technika furoshiki
      • Svatá Lucie v moderním pojetí: Zahrada, svíčky, girlandy a drobné radosti zimního času
      • Doporučené články
      • Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky
      • Hermelín na grilu je báječná rychlovka, která se hodí pro různé příležitosti
      • Poznejte ženu, která si ze starožitností a úlovků z bleších trhů vytvořila domov s jedinečnou atmosférou
      • První veřejný vánoční strom se rozsvítil před 101 lety: Zasadil se o něj Rudolf Těsnohlídek po setkání s promrzlou holčičkou
      • Proč se o Vánocích hádáme víc než jindy? Na vině jsou podle psychologa rozdíly generací, odlišné představy i únava
      • Máma v kuchyni Barbora Charvátová: Proč si oblíbila horkovzdušnou fritézu a jak z ní vytěžit maximum
      © 2025 BurdaMedia Extra s.r.o.

      Vyhledávání