Proč uvažovat o zahradní kuchyni? Nejste omezeni prostorem a bylinky a jedlé keře máte hned po ruce

Proč byste si v zahradě neměli dopřát stejně pohodlné místo určené k přípravě jídla, jaké máte v kuchyni uvnitř domu? Pořiďte si dřez s pitnou vodou, skříňky na základní nádobí a třeba i zahradní ledničku...

Plánování a vybavení venkovní kuchyně

Při plánování venkovní kuchyně je třeba dobře volit konstrukční materiál varné sestavy. Odolná je deska z kamene nebo betonu, provedení dvířek se doporučuje spíš v plechu, dobrou službu udělá i dřevěný kuchyňský kout z trvanlivějšího dřeva. Chce to jen vybrat kreativního a zkušeného truhláře. Mimochodem, přirozeně a vtipně působí propojení kuchyňského koutu se zahradním „špajzem“.  

Venkovní vaření a stolování může sahat od opékání buřtů nad ohněm až po all inclusive v gastronomickém vybavení, jež si nijak nezadá s vaší domácí kuchyní. Doma jste však omezeni prostorem, zatímco venku budete při vaření maximálně svobodní. 

Kamenná udírna
Info ikona

Od věci není ani domácí udírna. V zahradě na fotce se stala součástí suché zídky.

Kam v zahradě venkovní kuchyň umístit

Pokud jste se rozhodli pro parádní venkovní kuchyni, tak kam ji umístit? Je-li pozemek malý, pak se nabízí poloha blízko domu, potřebné věci tak budou vždy pěkně při ruce. Máte-li naopak velký pozemek, umístěte kuchyň klidně dál do prostoru, právě vaření a stolování vás do zahrady spolehlivě vytáhne.  

Jako podklad tohoto „venkovního pokojíčku“ se nebojte využít mlat. Často je v zahradních kuchyních k vidění trávník, ale ten se těžko udržuje a za suchého léta nevypadá hezky. Zašlá žlutá tráva navíc budí dojem, že se hospodáři o tenhle koutek příliš nestarají.

Doporučení od zahradního architekta 

A co doporučují v souvislosti s venkovní kuchyní zahradní architekti? Zeptali jsme se Ferdinanda Lefflera: „Vyberte si do zahrady nový, jiný zážitek vaření než ten, který nabízí vaše interiérová kuchyně. Napadlo vás třeba upéct si chleba nebo pizzu v zahradní peci? Nebo připravit si steak na otevřeném ohni?“ odpovídá architekt a doplňuje několik vlastních tipů: 

  • grilů upřednostněte mobilní variantu, u níž se místo vaření dá přizpůsobit aktuálnímu počasí, náladě, počtu strávníků i konkrétnímu způsobu trávení času na zahradě. 
  • Jedlé keře patří na zahradě kamkoli, ale k venkovní kuchyni se hodí nejvíce. Pokud máte dost místa a nepotřebujete vytvářet soukromí, vysaďte třeba maliník nebo ostružiník.  
  • Pro vaření na terase volte venkovní krb s otevřeným ohněm. Je to sice poněkud špinavější atrakce, ale s dobrým komínem to bude luxusní zážitek, jaký si málokdo může v interiéru dovolit. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada