Domácí šípkové víno: připravte si chutný všelék. Víno vyrobené v říjnu můžete pít už na Vánoce

Šípkové víno je považováno za lék, a to zejména kvůli obsahu vitaminu C. Má nasládlousladkokyselou chuť a jeho výroba je snadná a nenákladná. Nejvhodnějším obdobím ke sběru šípků, plodů růže šípkové, je konec září a začátek října. 

Sbírejte jen zralé šípky. Jak je poznáte?

Šípky určené k přípravě vína by měly být zralé, tzn. že plody jsou ještě tvrdé, lesklé a oranžově až červeně zbarvené. Semínka uvnitř by měla být žlutá. Měkké nebo už hnědé šípky nesbírejte. Kromě čerstvých šípků je možné připravit víno i ze sušených nebo přemrzlých šípků, resp. čerstvých plodů uložených na pár dnů do mrazáku

Co budete k výrobě šípkového vína potřebovat?

Pokud už máte šípky natrhané, připravte si dostatečně velkou kvasnou nádobu (počítejte s tím, že se plní jen do dvou třetin) vybavenou uzávěrem s kvasnou zátkou. Potřebovat budete ještě cukr, kyselinu citronovou, vodu a také vinné kvasinky, např. tekuté, a živnou sůl pro kvasinky (obojí je v obchodech běžně dostupné). Z přemrzlých šípků můžete připravit víno i bez kvasinek. 

Základní recept na domácí šípkové víno 

V nádobě určené ke kvašení zalijte šípky horkou vodou s cukrem. Na 1 kg čerstvých šípků se doporučuje 1 kg cukru a 3 l vody. Přisypte 3 g kyseliny citronové, promíchejte a nechte vychladnout. Pak přidejte kvasinky, živnou sůl a nádobu uzavřenou kvasnou zátkou postavte na suché a teplé místo se stálou teplotou. 

Víno bude kvasit asi měsíc, přičemž šípky budou postupně klesat ke dnu. Po ukončení kvašení víno stočte do demižonu, doslaďte a nechte v chladu několik týdnů (až tři měsíce) zrát. Na závěr stočte do lahví a odstraňte kal. 

Podle znalců je však nejchutnější šípkové víno z druhého kvašení. Po stočení vína do demižonu proto přilijte k šípkům, které zůstaly v kvasné nádobě, znovu svařený cukr a nechte po čtyři týdny opět kvasit. Víno pak stočte do lahví. 

Návod na šípkové víno připravené bez kvasinek 

Postup při přípravě šípkového vína bez kvasinek je víceméně stejný jako u základního receptu, jen do kvasné nádoby dejte přemrzlé šípky. Na 1,5 kg šípků použijte 1,5 kg cukru a 3 l vody. Nádobu uzavřete kvasnou zátkou a nechte asi tři měsíce kvasit. Poté stočte víno do lahví

Zdroj: vinomapa.cz 

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.