REKLAMA
REKLAMA

Kdy vyrazit na šípky

REKLAMA

Sbírat se dají šípky prakticky od všech druhů růží, a to už během září. Ideálním termínem je pár dní před plnou zralostí. Tehdy se šípky zbarvují do světle červena, jsou ještě tvrdé a obsahují nejvíc vitaminu C  až 3500 mg na 100 g. To je padesátkrát víc, než mají citrony! 

Nejpohodlněji se sklízejí větší, masitější, poněkud moučnaté šípky růže svraskalé, zvané též růže jablíčková(Rosa rugosa). Nejvýraznější aroma však mají šípky růže šípkové (R. canina). 

Kromě čaje si z šípků můžete připravit i marmeládu. Čerstvé šípky omyjte, odstraňte jim stopky a „bubáky“ a poduste je pod pokličkou se dvěma šálky vody asi 20 minut (doměkka). Pak je propasírujte přes síto. Na 1 kg šípků odměřte 750 g želírovacího cukru a zavařte. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA