Mrzne, sněží, půda je tvrdá. Zahrádkáři ji sklízí i pod sněhem a chutná lépe než v létě
Zimní zelenina je díky mrazu chutnější
Zimní zelenina bývá velmi dobře připravena zvládat nepříznivé podmínky zimy, tedy holomrazy nebo sněhovou pokrývku. Je možné ji pěstovat jak v nevytápěném skleníku, tak i na venkovních záhonech. Napadne-li nějaká sněhová pokrývka, této zelenině to nevadí a stejně tak dobře zvládá holomrazy. Naopak, díky tomu, že přejdou mrazem bývá tato zelenina mnohem chutnější, protože škrob, který obsahuje, se díky nízkým teplotám přemění v cukry.
Důležitý je dostatek vody
Ačkoliv je zimní zelenina vážně nenáročná, je pár věcí, které ocení. Tím prvním požadavkem je vhodný výběr stanoviště. Takovým místem by měl být záhon umístěný na světle a s dostatkem vláhy. To platí i v případě, že zeleninu pěstujete ve skleníku, kde ji občas budete muset zalít.
Zeleninu chraňte slámou
Používání slámy na užitkové zahradě se osvědčilo i u jiných druhů, a i u otužilých druhů zeleniny můžete jako tepelnou izolaci použít slámu, kterou položíte z obou stran záhonu, kde zeleninu pěstujete. Kromě slámy stejný efekt získáme zakrytím zeleniny bílou netkanou textilií. Ta má tu výhodu, že je propustná pro vodu a světlo, ale dokáže rostliny ochránit před mrazy.
Sklizeň jen za vhodného počasí
Jakmile jste dostali chuť na čerstvou zeleninu ze zahrady, vždy byste ji měli sklízet ve chvíli, kdy je sucho. Jakmile zeleninu sklidíte nebo jen její část, vždy zahrňte celou rostlinu, která je tak odolnější vůči chladu a lépe regeneruje. Pokud panuje vlhké a teplejší počasí, slámu od zeleniny odhrňte, můžete sundat i bílou textilii, jinak dochází ke zvýšenému riziku výskytu plísní. Jakmile opět přituhne, slámou i textilií zeleninu opět ochraňte.
Tyto 3 druhy zeleniny sklízejte v zimě
1. Růžičková kapusta
Růžičkovou kapustu nemá každý v oblibě, ale může to být způsobeno také tím, že ji neumíme správně zpracovat. Její malé kapustičky jsou právě po přemrznutí velmi chutné a vyrůstají na košťálu vysokém asi 1 metr. Růžičková kapusta je velmi odolná vůči mrazu a s klidem snáší teploty až do – 12 °C. Při větších mrazech je dobré přehodit přes ní netkanou textilii.
Jak se růžičková kapusta sklízí
Barva kapustiček bývá zelená, někdy až načervenalá a sklízí se ve chvíli, kdy vytvoří malé kapustičky. Při zimní sklizni byste ale neměli odlamovat pouze jednotlivé růžičky, ale raději odříznout celý košťál s růžičkami. Sklizené kapustičky lze poměrně dlouho skladovat někde v chladu, takže pokud je nezpracujete hned po sklizni, nějakou dobu vám vydrží.
2. Kadeřávek
Kadeřávek je lidový název pro kapustu kadeřavou, ale natolik se tento zkrácený název mezi pěstiteli vžil, že mu to už zůstalo. Kadeřávek již patří mezi oblíbenější zeleninu, než třeba růžičková kapusta a stejně jako třeba květák vytváří hlávku a na lodyze vyrůstají střídavě velké listy se silně zkadeřeným okrajem. Původní druh má listy sivě zelené barvy, ale nově vyšlechtěné odrůdy kadeřávku už mají listy třeba karmínově červené.
Vitamíny po celou zimu
Kadeřávek je dužnatý a pevný a naprosto bez problémů odolává sněhu, chladu i holomrazům a lze jeho listy průběžně sklízet po celou zimu až do března. V uzavřené krabičce sklizené listy vydrží v ledničce až dva týdny. Pokud kadeřávek namrzne, díky přeměně škrobu v cukry mívá lepší a sladší chuť. Panují-li velmi silné mrazy s teplotou kolem – 20 °C, kadeřávek sice namrzne, ale i po zmrznutí je možné listy stále konzumovat.
3. Špenát
I mezi listovou zeleninou najdeme jednoho otužilce a tím je špenát. Nejlepší dobou pro výsev špenátu je buď jaro, nebo podzim. Špenát velmi dobře zvládá chlad, takže pro zimní sklizeň ho lze vyset do skleníku či na záhon s krytem. Pro zimní sklizeň se špenát vysévá nejpozději do konce října, vyzkoušet můžete například kultivar ´Winterriesen´, kterou lze pěstovat celoročně.
Jak správně špenát sklízet
Špenát, stejně jako jinou listovou zeleninu, například salát, se sklízí postupným otrháváním listů nebo vyříznutím celé rostliny i s kořeny. Aby špenát rychle zregeneroval, obnaženou zem po odebraných rostlinách znovu zakryjeme a ochráníme tak ostatní rostliny před promrznutím.
Zimní zelenina je požehnáním pro každého pěstitele. Na jednotlivé druhy se můžete podívat do naší galerie.
O autorce:
Vystudovala Zahradní inženýrství na České zemědělské univerzitě v Praze, kde dále pokračovala v rámci doktorského studia. Již přes 20 let působí jako zahradní architektka. Její koníček se zároveň stal i její profesí, založila úspěšnou, rodinnou, realizační firmu Zahradník Šikula, která svým zákazníkům ukazuje, že krásnou a udržovanou zahradu může mít každý, stačí jen vědět, jak na to. Své odborné znalosti a zkušenosti sdílí také na sociálních sítích a těší ji zájem fanoušků o rostliny a přírodu kolem nás. Zahradnímu oboru propadla natolik, že jej řadu let vyučovala na středních školách a vychovala tak několik generací mladých a perspektivních zahradníků.




















