Tahle listová zelenina vás nadchne: Exotická hořčice červená pikantně chutná i zdobí

Jak vypadá a odkud pochází pálivá krása z Asie

Hořčice červená (Brassica juncea) je jednoletá asijská listová zelenina, která vás na první pohled okouzlí sytě purpurovými až tmavě zelenými listy s jemně zubatými okraji. Listy jsou široké, mírně zvlněné a mají lesklý povrch, proto rostlina působí dekorativně nejen na záhonech, ale i v květináči na balkoně. Kromě toho některé odrůdy mají i listy hluboce vykrajované. Rostlina dorůstá do výšky 30–60 cm, právě v závislosti na odrůdě. Červená hořčice vykvétá drobnými žlutými květy, které k sobě vábí opylovače v hojném počtu. Po opylení se tvoří malé lusky, plné kulatých semínek.

Co s prázdnými záhony: hlavně je nenechte ležet ladem, raději na ně vysejte tuhle podzimní zeleninu

www.nkz.cz

Hořčice červená pochází z východních oblastí Asie, kde se pěstuje už tisíce let. Je blízkou příbuznou evropské hořčice seté (Sinapis alba), ale liší se výraznější chutí a pestřejšími odrůdami. V asijské kultuře je ceněná nejen pro svou chuť, ale i pro své léčivé vlastnosti, díky nimž se využívá v tradiční medicíně, například pro podporu trávení či jako přírodní antiseptikum.

Odrůdy hořčice červené, které stojí za vyzkoušení

  • Brassica juncea 'Mouterde Rouge Metis': Rychle rostoucí odrůda této listové zeleniny s úzkými, hluboce vykrajovanými listy vínové barvy a středně ostrou chutí.
  • Brassica juncea 'Red Frills': Červená hořčice s načervenalými, širšími listy, na okrajích lehce zvlněnými. Vzdáleně připomíná listy mangoldu.
  • Brassica juncea 'Wasabina': Silně pikantní odrůda s kadeřavými listy.
  • Brassica juncea 'Locura': Odrůda vhodná na pěstování doma za oknem jako microgreens, červená už ve stádiu klíčení.

Snadné pěstování hořčice červené krok za krokem

Pěstování hořčice červené je velmi snadné, vypěstovat ji zvládne i úplný začátečník. Rostlina preferuje mírně chladnější klima před letním horkem, a proto se nejčastěji vysévá brzy na jaře nebo zase až koncem léta a na podzim. Snese i lehké mrazíky, což z ní činí ideální plodinu pro okrajové části zahradní sezóny. Červenou hořčici však můžete snadno vypěstovat i na balkoně nebo v zimě v interiéru, na parapetu okna.

Výsev: Semena se vysévají přímo na záhony, do řádků, hlubokých asi 1 cm. Později se rostlinky vyjednotí na vzdálenost 15-20 cm.

Nároky na slunce: Hořčice preferuje slunečné až polostinné místo, sluneční paprsky podporují sytější vybarvení listů.

Půda: Dobře propustná, mírně kyselá až neutrální, bohatá na organické látky.

Zálivka: Pravidelná, půda by měla být vlhká, ale ne přemokřená.

Sklizeň:Mladé listy se sklízejí jednotlivě, a to už 3–4 týdny po výsevu. Listy starších rostlin jsou pálivější.

Vysejte si tatsoi: asijská zelenina nadchne nejen labužníky. Pozor si u ní dejte hlavně na závlahu

www.nkz.cz

Jak naplno využít listovou hořčici v kuchyni

Hořčice červená se využívá především v asijské kuchyni. Mladé listy se mohou konzumovat syrové v čerstvých zeleninových salátech, kterým dodávají pikantní, lehce hořčičnou chuť připomínající rukolu.

  • Starší listy se vaří nebo dusí, jsou skvělé v polévkách nebo jako příloha k masu.
  • Semena se melou na koření nebo se používají k výrobě domácí hořčice.

Hořčice červená jako přírodní ochrana proti škůdcům

Hořčice červená je nejen jedlá, ale můžete ji využít i jako přírodní repelent. Její silná vůně odpuzuje některé škůdce, jako jsou mšice nebo molice, a proto se často vysazuje jako doprovodná rostlina k jiným plodinám, například k brukvovité zelenině, mezi brambory, hrášek nebo i fazole. Hořčice také likviduje plísně v půdě.

Listovou zeleninu hořčici červenou můžete obdivovat i v naší fotogalerii.

FOTOGALERIE: Listová zelenina hořčice červená ozdobí zahradu i talíře
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada