Tykve jsou chutné i zdravé, existují ovšem hořké a jedovaté výjimky

Tykvovité rostliny se vyskytovaly původně jen v tropických a subtropických oblastech různých kontinentů. Dnes se jim daří téměř všude, mnohým i v zahradách. A to je skvělá zpráva, protože jejich sklizní získáte spoustu přírodních látek, které jsou pro vaše tělo nezbytné. 

Hořké dýně nejezte, obsahují jedovatý toxin 

Do velké rodiny tykvovitých rostlin patří především samotné tykve neboli dýně, které právě teď nádherně probarvují podzimní zahradu. Obvykle dostupné druhy dýní mají oříškovou chuť, jsou snadno stravitelné a také bohaté na vitaminy. 

Dříve lidé konzumovali pouze jejich semena kvůli obsahu zdravých mastných kyselin. Dužina byla totiž hořká. Hořké látky se však povedlo šlechtěním z plodů odstranit. Pokud i přesto mají dnes dýně anebo cukety hořkou chuť, nejezte je. Obsahují jedovatý kukurbitacin, který vyvolává nevolnost a zvracení. 

Další jedlé i nejedlé tykvovité rostliny 

Do široké rodiny tykvovitých patří i salátové okurky. Jsou zdrojem klíčových vitaminů skupiny B a minerálů, jako je hořčík, zinek a železo. Stejně jako okurky jsou i cukety nízkokalorické a bohaté na životně důležité látky. 

Tykvovité rostliny mají také své sladké zástupce. Třeba melouny jsou nádherně šťavnatá a osvěžující zelenina. To platí i pro exotické ježaté kiwano, které však také lze vypěstovat u nás. Ruce pryč byste měli dát pouze od posedu (Bryonia). Jeho plody sice vypadají přitažlivě, ale jsou jedovaté! Platí to i pro kořen, který se v minulosti hojně používal v lidovém léčitelství. Dnes se jeho výtažky využívají v homeopatii. 

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada