REKLAMA
REKLAMA

Kdy sklízet a jak skladovat plody kiwi

REKLAMA

Nejčastěji pěstovanou odrůdou „minikiwi“ čili aktinidie význačné je ’Weiki’. Její výhony se pnou po opoře jako liány a bez poškození snesou běžné zimní mrazy. Plody, veliké asi jako plody angreštu, mají hladkou slupku a snesou teploty 3–4 °C pod nulou. Můžete je sklízet postupně do konce listopadu nebo i začátku prosince. Vyrůstají v řídkém hroznu, proto je nejsnáze sklidíte, když je ustřihnete s větvičkou. 

Minikiwi sklizené v tvrdém stavu udržíte v chladničce dva týdny, v chladničkách s režimem „bio-fresh“ je lze uchovat dokonce až dva měsíce. Nejlepší jsou ale čerstvé. 

Z velkoplodých kiwi patří k nejoblíbenějším odrůda ’Hayward’. Její válcovité plody předčí svým výrazným aroma mnohé jiné. Nejpříznivějším termínem sklizně je konec října. Abyste nepoškodili slupku, odstřihněte plod i se stopkou. Plody po sklizni uložte do chladné, suché místnosti. Tam vydrží pevné do jara. Před konzumací je přeneste do teplé místnosti a nechte tři nebo čtyři dny dozrávat: pak budou výborné.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA