Topinambury: bezpracná úroda zaručena

Správně se jmenuje slunečnice topinambur (Helianthus tuberosus), není však robustní jako slunečnice roční. Je štíhlejší stonkem i listy a má drobnější žluté květy. Topinambur pochází z Jižní Ameriky a v Evropě se rozšířil v 16. a 17. století. Poté jej nahradily brambory. 

Kdy a jak sklízet hadí mord španělský

Hlízy topinamburu (Helianthus tuberosus)
Info ikona

Hlízy topinamburu odpovídají velikostí hlízám jiřinek.

Foto: Shutterstock

Topinambur je okrasný, ale také zdravý  

Slunečnice topinambur je víceletá plodina a z hlíz vyrůstají stále nové rostliny. Dorůstá až do výšky 2 m, je drsně ochlupená a v horní třetině se její stonek rozvětvuje do několika tenčích stonků nesoucích květy. Rostliny topinamburu rostou rychle a vytvářejí nepřehlédnutelné porosty, která je po čase nutné omezovat v dalším šíření. 

V dnešní době se topinambur pěstuje jen jako okrasná rostlina, příp. krmení pro králíky. Málokdo už ví, že jeho hlízy, které vzhledem připomínají brambory, je vhodné zařadit i do našeho jídelníčku. Zatímco totiž běžné brambory obsahují jako zásobní látku škrob, u topinamburů je to inulin. Ten nezvyšuje hladinu cukru v krvi, a je proto vhodný např. pro diabetiky

Které zelenině nevadí mráz a jak ji skladovat

Sklizeň topinamburů (Helianthus tuberosus)
Info ikona

Necháte-li po sklizni v půdě i malý kousek hlízy topinamburu, na jaře obrazí.

Foto: Shutterstock

Topinambury: židovské brambory  

Ano, tak se topinambury pro svou skromnost také někdy označují. Z jedné rostliny je možné sklidit sice jen asi kilogram hlíz, o topinambury ale není nutné se vůbec starat a netrpí ani na žádné škůdce či choroby (poškodit je mohou jedině snad myši). 

Vysazují se v dubnu nebo květnu, a to 10 cm hluboko a 30 cm od sebe. Ideální jsou hrůbky na vzdálenost 70 cm. Uvítají kyprou vlhkou půdu, nejlépe na slunci. Nejvíce vody a živin potřebují topinambury od konce léta do října, kdy je možné jim přilepšit i kompostem. Odplevelovat je nemusíte, svým bujným růstem veškerý plevel vytlačí. 

Roubovaná zelenina více plodí a vydrží

Polévka z topinamburů
Info ikona

Pokrájené topinambury osmahněte na másle a cibulce, zalijte vývarem a po uvaření je rozmixujte. Přidejte česnek, houby, bylinky, zjemněte smetanou a chutná a zdravá polévka je na světě.

Foto: Shutterstock

Hlízy topinamburů sklízejte průběžně 

Hlízy topinamburu se sklízejí jako brambory, tzn. vyrytím z půdy. Kvůli tenké slupce však rychle vysychají, proto je lepší je sklízet postupně podle potřeby, dokud nezmrzne půda. Možností je i skladování hlíz v přepravkách s vlhkou půdou. Při sklizni ze záhonu je nutné stonky rostlin ostříhat a topinambury chránit před mrazem kyprou nastýlkou. Hlízy, které nesklidíte letos, vydrží v půdě do jara. 

Jak využít topinambury v kuchyni 

Kvůli obsahu mnoha prospěšných látek (vitamin C, železo, křemík) a probiotickým účinkům se doporučuje jíst topinambury v syrovém stavu, např. v salátech, nebo popíjet jako šťávy. Mohou se také ale vařit, smažit nebo péct. 

Před jakoukoli úpravu je ovšem potřeba hlízy očistit a oloupat. Loupání není bezpodmínečně nutné, ale jde rychleji, pokud hlízy nejprve přelijete horkou vodou. Oloupané topinambury následně ponořte do vody, jinak začnou (stejně jako brambory) hnědnout.

Lampionky mochyně se uplatní na zahradě i v kuchyni

Naše krásná zahrada

Předplatné časopisu Naše krásná zahrada