Lampiony mochyně do zahrady i kuchyně

Rostlina mochyně peruánské (Physalis peruviana) dorůstá až do metrové výšky, mnohdy se větví a je pokrytá žláznatými chloupky. V paždí střídavých vejčitých listů vyrůstají stopkaté květy složené ze žluté koruny s hnědými skvrnami na bázi a podlouhlého kalichu. A právě kalich může za atraktivitu mochyní. Po odkvětu se totiž zvětší a vytvoří balonovitě nafouknutý lampionek, který chrání bobuli s chutnou dužninou. 

Mochyně od jara do prvních mrazů

Mochyně se pěstuje podobně jako rajčata – potřebuje výživnou půdu, vydatnou zálivku a slunce. Semena se sejí v únoru a březnu a předpěstované sazenice se vysazují na záhon v polovině května na vzdálenost 80 centimetrů. Rozvětvenou lodyhu je dobré kvůli rozlomení raději vyvazovat, někdy se postranní výhony vyštipují. Plody se sklízejí od konce srpna do prvních mrazů a z jedné rostliny je možné získat až 2 kg.

Květ mochyně peruánské (Physalis peruviana)
Info ikona

Květem připomíná mochyně peruánská (Physalis peruvianajinou lilkovitou rostlinu  jedovatý blín černý.

Foto: Shutterstock

Mochyně: bobule s ananasovou vůní

Žlutooranžové bobule skryté v kalichu mochyně peruánské jsou zdravé, chutné, nezralé jsou ale mírně jedovaté. Zralost se pozná podle květních kalichů, které získají šedozelenou barvu – odstraňují se však až před konzumací bobulí. Zralé plody chutnají jako jahody, kiwi a meruňky dohromady, voní po ananasu a v chladu vydrží hodně dlouho. Semínka z dužniny je možné omýt, usušit a na jaře opět vysít. 

Bobule obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, provitamin A, rutin, draslík, fosfor a vápník a dále polyfenoly a karotenoidy s antioxidačními účinky a melatonin, který se využívá při léčbě neurodegenerativní onemocnění. Plody jsou vhodné pro diabetiky, mohou se jíst syrové, hodí se ale i do kompotů, marmelád, čatní a ovocných nápojů a salátů. Často se využívají také k dekoraci dezertů. 

Plody mochyně peruánské (Physalis peruviana)
Info ikona

Plody mochyně peruánské (Physalis peruviana) obsahují látky, které chrání lidské tělo před stárnutím, a řadí se proto mezi tzv. superpotraviny. 

Foto: Shutterstock

Mochyně a její příbuzná židovská třešeň

Pozor ale, mochyni peruánskou si můžete snadno splést s příbuznou mochyní židovskou (P. alkekengi). Jedná se o nenáročnou půlmetrovou trvalku, které se dobře daří v polostínu, množí se oddenky a může být invazní. Její krása spočívá v dekorativních oranžových měchýřcích, které vytváří kolem červené bobule. Celá rostlina je mírně jedovatá. Zralý plod je sice jedlý, citlivějším osobám však může po požití způsobit zdravotní potíže.

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.