Kdy a jak sklízet hadí mord španělský

Tato zelenina z čeledi hvězdnicovitých pochází z jižní Evropy a Blízkého východu. Z vytrvalých a odolných planých rostlin byly vyšlechtěny odrůdy, které v prvním roce vytvářejí až 40 cm dlouhý kořen a ve druhém listové růžice a dlouhé lodyhy nesoucí v létě úbory žlutých květů. U nás se pěstuje odrůda 'Libochovický'. 

Proč černý kořen pěstovat 

Černý kořen je kvůli vysokému obsahu inulinu vítaný zvláště diabetiky. Polysacharid inulin totiž chutná sladce, ale lidský organismus ho neumí využít. Kalorická hodnota inulinu je pro člověka tudíž nulová a nezvyšuje hladinu cukru. Důležitý je i obsah vlákniny, některých vitaminů, hořčíku, železa a fosforu. Černý kořen je proto doporučovaným doplňkem stravy. Pro vyšší obsah draslíku je vhodný také k posílení srdeční činnosti.

Jak hadí mord sklízet 

Hadí mord má rád slunná místa s hluboce prokypřenou, vlhkou a živnou půdou. Jelikož má dlouhé vegetační období vysévá se už v březnu, aby do podzimu stihnul vytvořit kořeny ke sklizni. Ta začíná v listopadu a pokud nemrzne, sklízí se až do jara. Ideální je vytvořit podél řádku hlubší brázdu a do ní později kořeny pomocí rýče vyvracet. Kořeny se skladují ve vlhkém písku, ale mohou také až do jara zůstat v půdě. Někdy se hadí mord vysévá i koncem léta. Sklizeň pak nastává následující rok, kdy ale rostlinám hrozí vybíhání do květu. 

Jak kořeny upravovat 

Dužnina černého kořene je jemná, chutná sladce a po naříznutí z ní vytéká bílá šťáva. Upravuje se jako chřest, květák nebo řízek a přidává se k různým druhům masa a ryb. Předtím je potřeba ovšem kořeny oloupat a ponořit do vody s citronovou šťávou – jen tak zůstanou bílé.

 

Predplatne