Když mráz kouzlí s chutí: Plody, které po přemrznutí chutnají lépe než čokoláda
Když mráz dochucuje: Plody, které chutnají nejlépe až po přemrznutí
Jakmile se krajina zbarví do podzimních tónů a první mrazíky se dotknou zahrad a sadů, přichází čas na sklizeň plodů, které svou pravou chuť odhalí až po přemrznutí. Zatímco většina ovoce by po mrazu ztratila svěžest, některé druhy ho naopak potřebují, aby se staly jedlými. Mráz totiž v jejich dužině způsobí přirozený rozklad tříslovin a kyselin – ty se přemění na jednoduché cukry a chuť se zjemní, zesládne a ztratí nepříjemnou svíravost. Navíc se tyto plody často stávají stravitelnějšími a lépe se zpracovávají. Přemrznutí je zkrátka přirozený způsob dozrávání.
Trnky: Z hořkých kuliček se po mrazu stanou sladké poklady
Trnky, tedy plody trnky obecné, bývají před mrazem tvrdé a silně svíravé. Po přemrznutí však změknou, jejich povrch získá krásnou, matně modrou barvu a jejich chuť se zázračně promění. Stanou se sladkokyselými a příjemně aromatickými. V minulosti se často nechávaly na keřích až do zimy. Mohou se i uměle mrazit, pokud je mráz nepřekvapí včas. Hodí se do likérů, marmelád i na výrobu domácího trnkového vína.
Mišpule: Nepřemrzlé nezkoušejte, po mrazu jsou delikatesa
Dekorativní mišpule je klasickým příkladem plodu, který je nejprve velmi tvrdý a trpký. Jedlé jsou mišpule až po prvních mrazech, kdy změknou a zhnědnou. Ve slupce se vytvoří báječné pyré, dužina získá kašovitou konzistenci s lehkou příchutí hřebíčku. Nepřemrzlé mišpule by vám asi trpkostí zkřivily ústa, ale po přemrznutí se stanou delikatesou, kterou si cenili už naši předkové. Z mišpulí se připravuje tradiční želé.
Dřínky: Červené drahokamy, které mráz zjemní a osladí
Dřín obecný plodí zářivě červené plody, které jsou velmi bohaté na vitamín C. Zralé bývají už od září, ale před mrazem jsou dřínky kyselé a tvrdé. Po prvních mrazících plody změknou, jejich chuť zjemní a stane se příjemně sladkokyselou. Kdo nechce čekat na mráz, může si je doma jednoduše zamrazit, výsledek bude stejný. Skvěle se hodí na džemy, sirupy i do ovocných čajů.
Jeřabiny: Po přemrznutí zdravé, sladké a bez svíravosti
Černý jeřáb, temnoplodec neboli áronie má zralé plody většinou už v srpnu. Sklízet je můžete, pokud je hodláte sušit, mrazit nebo zavařovat. Pro přímý konzum je však mnohem lepší, nechat jeřabiny na stromě až do chladnějšího období, kdy získají vyšší obsah cukru, a tedy sladší chuť i menší svíravost.
Stejně se sklízejí i červené jeřabiny. Většinou to jsou plody vynikajícího jeřábu zvaného moravský sladkoplodý, který se na našich zahradách nejčastěji pěstuje. Zralé bývají od druhé poloviny září, ale vyplatí se počkat se sklizní až na první mrazík, kdy plody zesládnou. Černé i červené jeřabiny mají vysoký obsah antioxidantů i vitamínu C a jsou vynikající na sirupy i marmelády, ale mohou se konzumovat i přímo, v čerstvém stavu.
O autorce:
Simona Sedláčková svou vášeň pro zahradničení a kreativní tvorbu přetavila do profesionální kariéry. Autorka už více než 20 let publikuje články z oblasti zahrady, pěstování, péče o rostliny a tvoření nejen z přírodních materiálů. Nejprve psala pro tištěné časopisy, později publikovala na webech, které se věnují zahradám, nyní píše pro web Naše krásná zahrada, kde čtenářům přináší praktické rady, sezónní tipy i návody. Má bohaté zkušenosti s domácím tvořením i přírodními postupy bez chemie.


















