Domácí pálení ovoce? Dřív tradice, dnes riziko za miliony! Manželé si prošli lekcí, na kterou nezapomenou
Dřív běžná tradice, dnes riziko za miliony: Jak se změnila pravidla pálení ovoce
Kdo někdy vyrůstal na vesnici, ví, že k podzimu kromě moštu a brambor patřila i vůně čerstvé pálenky z pálení ovoce. Děda ji měl vždy ve sklepě v demižonech a říkal jí „léčivý elixír na všechno”. Jenže časy se změnily - a zákony taky.
Zatímco kdysi bývalo běžné, že si lidé vypálili vlastní úrodu sami doma, dnes je to podle zákona č. 61/1997 Sb., o lihu, naprosto zakázané. Líh (tedy ethanol - je totiž přesně to, co vzniká destilací zkvašeného ovoce) může vyrábět pouze právnická nebo fyzická osoba, která má na to státní povolení. A to nevydává žádný místní úřad, ale pouze Ministerstvo zemědělství.
Pokud si dnes někdo doma postaví malou „pálenici”, dopouští se přestupku. A ne ledajakého - pokuty v krajních případech mohou dosáhnout až do závratných výšin 20 milionů korun (obvykle však jde o statisíce).
Stačila vůně švestek a sousedův dotaz: Nostalgie skončila pokutou
Byla sobota, venku mlha a stodola voněla po švestkách. Všechno by dopadlo dobře, kdybychom sousedovi nezaplnili dvorek podezřelým kouřem.
„To si děláte doma pálenku?” zeptal se nejdřív soused s úsměvem. „No, jen trochu, na památku,” odpověděl bezelstně manžel.
Jenže večer už jsme tak usměvaví nebyli. Před vraty totiž stála celní správa, protože soused - zřejmě v dobré víře - situaci nahlásil.
„Pálení alkoholu bez povolení je porušení § 3 zákona o lihu,” řekl nám jeden z kontrolorů. A dodal, že za nelegální výrobu lihu hrozí pokuta od 500 000 Kč až po 20 milionů - podle rozsahu a opakování. Nakonec jsme z toho naštěstí vyvázli s blokovou pokutou a zabaveným zařízením. „Měli jste štěstí, že to nikdo nepil,” poznamenal druhý kontrolor. „Metanol není mýtus. Každý rok se stále někdo při domácí výrobě alkoholu přiotráví nebo oslepne.”
Proč stát zakázal domácí pálení ovoce: Nejde jen o daně, ale o život
Lidé si často myslí, že je to jen proto, že stát „chce výběr daní”. Částečně ano - stát skutečně domácím pálením přicházel o stovky milionů ročně. Ale hlavním důvodem vzniku zákazu je jiný: bezpečnost.
Domácí neprofesionálně vedená destilace může vytvořit metanol, látku, která je pro člověka vysoce jedovatá. Stačí pár mililitrů a může dojít k nevratnému poškození zraku, jater nebo i smrti. Při domácím pálení navíc hrozí výbuch, protože alkoholové páry jsou silně hořlavé. A když se k tomu připočte improvizační destilační kolonu ve stodole, je zaděláno na problém.
Chcete si pálení užít bez rizika? Vyzkoušejte pěstitelskou pálenici
Kdo si chce uchovat tradici, nemusí se jí vzdávat, stačí zvolit tu správnou cestu. Tou je tzv. pěstitelské pálení, které zákon výslovně povoluje (§ 4 zákona o líhu). Stačí jen přivézt vlastní ovoce nebo kvas do certifikované pěstitelské pálenice, kde je možné legálně vypálit až 30 litrů čistého alkoholu na osobu za rok (tedy zhruba 60 litrů pálenky o síle 50%).
A cena? Přibližně 200 Kč za litr padesátiprocentní pálenky, protože pěstitelské pálenice platí jen poloviční spotřební daň (dle § 70 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních). Navíc máte jistotu, že výsledný alkohol je čistý, bezpečný a chuťově odpovídá ovoci, z něhož pochází.
Kvas klidně doma připravte, ale destilaci přenechte profíkům
Mnozí si myslí, že zákaz se vztahuje i na samotný kvas, ale to není pravda. Doma si můžete připravit kvas z vlastního ovoce a dokonce i pomocí tzv. kvasné zátky, která umožní kvašení bez přístupu vzduchu, ale bez destilace. Takto lze legálně vyrobit třeba ovocné víno, medovinu nebo pivo. Ale v momentě, kdy byste kvas použili k domácí destilaci (ne v certifikované palírně), přecházíte na tenký led.
Nostalgie, která bolela: Co nás domácí pálení ovoce naučilo
Když potom manžel uklízet stodolu, lehce se pousmál: „No, aspoň víme, že děda to měl tenkrát jednodušší.” A měl pravdu. Jenže dnes žijeme v době, kdy i pálení alkoholu má svá pravidla. Kdyby manžel v aktivitě ve stodole pokračoval, riskoval by nejen pokutu, ale i vězení, pokud by se někdo náhodou přiotrávil. Nakonec z toho vzniklo to, že příští rok necháme kvas vypálit v pěstitelské pálenici. A z té naší pokuty za „pár litrů slivovice” máme dnes historku k vyprávění u krbu s legální slivovicí v ruce.