Mráz poškozuje dřeviny. Jak je chránit?

První ochranné opatření spočívá ve výběru místa k pěstování. Větší riziko poškození mrazem je vždy u dřevin vysazených na východních svazích, protože teplota zde rychleji stoupá. Podobně jsou na tom i údolí. Ve vyšších polohách s drsnějším klimatem bývají škody paradoxně nižší. 

Prevence existuje 

Kromě místa je důležitý i výběr ovocné dřeviny – mezi druhy totiž existuje rozdílná citlivost vůči mrazu. K nejodolnějším patří jabloně, záleží ale na odrůdě (odolná je třeba 'Průsvitné letní'), jabloně se spolu s třešněmi také nejsnáze vyrovnávají s případným poškozením. Odolné je i drobné ovoce, jako jsou rybízy nebo angrešty (keře více než stromky). K citlivým druhům se naopak řadí mandloň, broskvoň a meruňka a kupodivu i ořešák, zvláště starší exempláře.

Kromě odolných odrůd je nutné myslet i na podnože a tvary dřevin – odolnější jsou polokmeny a zákrsky. Náchylnost k mrazovému poškození souvisí i se zdravotním stavem a kondicí stromů. Zdravé a silné stromy odolávají více než stromy nemocné, napadené škůdci nebo špatně vyživované. 

Začátkem zimy je možné kmeny obalit různými ochrannými obaly, např. slámou, rohožemi z kokosových vláken nebo bílou netkanou textilií. Prověřené je i bílení kmenů a silnějších větví 20% vápenným mlékem, protože bílá barva odráží sluneční záření, brání přehřívání a při následném poklesu teploty praskání pletiv. 

 

Predplatne