Meduňku sušte teď, dokud nekvete. A tak, ať si udrží všechny vonné látky
Co je meduňka zač
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je vytrvalá bylinka původem ze Středomoří. U nás se jí daří většinou velmi dobře, roste od jara do podzimu, v zimě uschne, aby na jaře znovu obrazila. Na první pohled připomíná mátu, která má podobně zoubkaté listy a bývá podobně invazivní. Vyplatí se ji proto trochu usměrňovat a pěstovat na ohraničeném místě, třeba jako já ve videu - ve staré vaně.
Meduňka kvete drobnými bílými kvítky bohatými na nektar, jako magnet přitahuje včely. I proto byla ve starověkém Řecku považována za posvátnou rostlinu včel a dodnes se vysazuje poblíž včelích úlů, aby pomohla udržet roje v klidu a přilákat včely zpět domů.
Kdy sklízet meduňku
Tím, že meduňka roste většinu roku, můžete ji sklízet v podstatě kdykoliv a docela radikálně, znovu obrazí. Vždy ale dodržte pár důležitých pravidel:
- Meduňku pro sušení sbírejte vždy dřív, než vykvete. Pak bude mít méně vonných silic.
- Totéž platí pro sběr starších a dřevnatých stvolů, i ty už jsou méně aromatické.
Ke sběru je vhodnější ráno nebo časné dopoledne slunečného dne, což platí pro většinu bylin. Volte chvíli, kdy už z rostlin oschla ranní rosa, ale sluníčko ještě příliš nepálí.
Jak sbírat meduňku
Pokud chcete meduňku rovnou zužitkovat, nemusíte příliš přemýšlet, kde a jak ji střihnete. Pro sběr na sušení si můžete vybrat a sklízet buď samotné lístky nebo cca 15 cm vršky rostlin. Obojí má své výhody a nevýhody:
- Sběr celých stonků je rychlejší a práce vám půjde rychleji od ruky.
- Sběr květů je pracnější, ale bylinu zase rychleji usušíte.
Proč si sušit meduňku
Čerstvá meduňka je skvělým doplňkem limonád, ozdobou salátů a dezertů i hlavní ingrediencí uvolňujícího čaje. I když je její sezóna relativně dlouhá, na zimu si ji můžete uchovat pouze usušenou. Když se do sušení pustíte sami a dodržíte základní principy, dokážete uchovat vše cenné, co nabízí:
- vůni i chuť, která může být intenzivní i v usušeném stavu
- účinné látky, pro které ji milují bylináři, nespavci i ti, co potřebují zklidnit nervovou soustavu (mimochodem, účinky meduňky potvrzují odborné studie)
Sušenou meduňku navíc nemusíte používat jen jako bylinu pro vnitřní použití. Díky vonným silicím je docela obstojným odpuzovačem hmyzu, především komárů a molů. Stačí ji smíchat s levandulí, naplnit do látkových sáčků a rozvěsit po domově nebo schovat do skříní.
Jak sušit meduňku krok za krokem
Sušení meduňky je jednoduché, ale pár zásad je dobré dodržet. Jinak hrozí, že bylinky ztmavnou, zplesniví nebo ztratí aroma.
- Vyberte suché, vzdušné a stinné místo. Ideální je půda, veranda, kůlna nebo sušící síť mimo přímé slunce.
- Sušte buď rozloženou bylinu, nebo svazky nati zavěšené na provázku hlavou dolů.
- Pravidelně kontrolujte, zda nezačínají listy hnědnout, vlhnout nebo plesnivět.
- Suché lístky poznáte snadno: šustí, lámou se mezi prsty a krásně voní.
- V závislosti na podmínkách trvá sušení cca 3 dny.
Jak meduňku správně skladovat
Suché lístky z natě oberte a uložte do uzavíratelné nádoby – ideálně sklenice s patentním uzávěrem.
Kde skladovat:
- v suchu
- ve tmě
- při stálé teplotě (spíž, kuchyňská skříň)