Kvíz pro zahrádkáře: poznáte známé i méně známé, zdravé i okrasné druhy ovoce?

Především ovocné keře jsou skvělé pro svou dobrou snášenlivost řezu. Běžně z nich vytváříme živé jedlé ploty, tedy násobíme jejich užitek. Kromě mnohdy velice zdraví prospěšných plodů, ozdobí naši zahradu zajímavými listy, květy i plody. Listy bývají svěže zelené, na podzim krásně červenohnědé. Vyniknou i jako solitéry, a pokud si na nich náhodou nepochutnáme sami, sezobou je alespoň před příchodem zimy ptáčci.

Ovoce obsahuje obrovské množství vitaminů, různých pro naše tělo důležitých minerálů a spoustu dalších cenných složek. Byla by škoda nevyužít toho, co některé ovoce nabízí.

Pokud pravidelně sledujete naše články, bude pro vás kvíz o něco jednodušší a zábavnější.

1) Na obrázku je?

Výborné a u nás nejznámější jsou sušené, ale prodávají se i čerstvé. Stále mírnější zimy nám dovolují toto ovoce pěstovat v našich podmínkách. Některé kultivary přežijí zimu i venku nebo ve skleníku, jinak je nutné je uklidit do místnosti, kde nemrzne.

a) fík

b) datle

c) granátové jablko

Fíky
Info ikona

 

2) Na obrázku je?

Strom nádherně kvete, plody jsou podobné jablku nebo hruškám, avšak jsou velmi tvrdé, za syrova nepoživatelné. Plody také úžasně voní, používají se dokonce k provonění šatníku, jinak například k výrobě džemů nebo k jejich ovonění.

a) kdoule

b) mišpule

c) kdoulovec japonský

Kdoule
Info ikona

 

3) Na obrázku je?

Má velmi léčivé plody, pomáhá při nachlazení i bolestech hlavy, má blahodárné účinky na krevní tlak i na hladinu cukrů v krvi. Často se dnes používá do jedlých živých plotů, protože kromě toho, že dobře zvládá střih, má krásné listy, jenž se na podzim barví do úžasných červenohnědých tónů.

a) černý rybíz

b) angrešt

c) aronie, černý jeřáb

Aronie
Info ikona

4) Na obrázku je?

Domovinou je mu Kamčatka. Ostatní jeho druhy se pěstují spíše pro okrasu, ovšem jeho plody jsou podobné, rovněž chutí, našemu oblíbenému lesnímu ovoci. Oproti němu však nevyžadují kyselou půdu, a jsou méně náročné.

a) kanadské borůvky

b) kamčatské borůvky, zimolez

c) protáhlice kamčatská

Kamčatská borůvka
Info ikona

5) Na obrázku je?

Vzhledem jsou podobné velmi známému ovoci, chutí nikoliv. Jsou šťavnaté, jemné, slaďoučké. Kyselé jsou pouze nezralé. Obsahují spoustu vitaminů a na našich zahradách jsou stále oblíbenější, především kultivary menších vzrůstů.

a) maliny

b) ostružiny

c) moruše

Moruše
Info ikona

6) Na obrázku je?

Až neuvěřitelně zdraví prospěšný. Plody na větvích vydrží až do zimy, jejich sběr je však poměrně náročný kvůli trnům. Pro tvorbu plodů je zapotřebí samčí i samičí rostliny.

a) rakytník

b) hloh

c) hlohyně

Rakytník
Info ikona

7) Na obrázku je?

Dnes jeden z nejoblíbenějších okrasných jedlých keřů, nejen díky jeho podzimnímu zbarvení listů. Kromě toho, že velmi hezky kvete, má chuťově zajímavé plody. Říká se mu také indiánská borůvka.

a) borůvky

b) muchovník

c) černý bez

Muchovník
Info ikona

8) Na obrázku je?

Není to žádná anomálie, toto ovoce skutečně existuje. Oproti klasickým jahodám některé neobsahují látky dráždící alergiky. Voní a chutnají jako ananas, existuje více kultivarů.

a) bílé jahody

b) jahoda pekingská

c) ananasovník jahodový

Bílé jahody
Info ikona

9) Na obrázku je?

Další z okrasných jedlých stromů či větších keřů. Má nádherné podzimní zbarvení a plody dozrávají skutečně dlouho, většinou po příchodu prvních mrazů. Lepší je nechat dozrát na stromě než sklizené v košíku.

a) kdoule

b) granátové jablko

c) mišpule

Mišpule
Info ikona

10) Na obrázku je?

Velmi zdravé plody, ze kterých se vyrábí perfektní zdravý džem a sirup. Jedná se o nenáročný, svými listy velmi zajímavý, keřík o výšce až 2 m. Je to vlastně kříženec angreštu a černého rybízu.

a) černý angrešt

b) josta

c) muchovník

Josta
Info ikona

Výsledky:

1)a 2)a 3)c 4)b 5)c 6)a 7)b 8)a 9)c 10)b

Roční předplatné Naše krásná zahrada

Aktuální titulka Naší krásné zahrady