Právě teď je nejvyšší čas sklidit kuchyňské bylinky. Jak ty nejběžnější uchovat na zimu, aby si zachovaly skvělou chuť?

Kdy sklízet bylinky

Jednotný návod neexistuje. Velmi záleží na tom, zda je konkrétní bylinka jednoletá nebo se jedná o trvalku a jakou část rostliny sklízíme a dál zpracováváme.

Většinou platí pravidlo, že se kuchyňské bylinky sklízejí před tím, než vykvetou. Poté dávají svou energii do květenství a nať nebo listy buď tvrdnou (např. u pažitky nebo petrželky) nebo se obíráme o spoustu vonných silic. Naopak byliny sbírané na květ je potřeba logicky sklízet až ve chvíli, kdy vykvetou. 

Všechny bylinky ale sbíráme za suchého dne, ideálně dopoledne. Právě tehdy mají silic nejvíce.

Jednoleté sklízíme i třikrát ročně, naposledy právě teď, v době, kdy se začínají krátit dny a o slovo se nenápadně hlásí zima. Trvalky, které se na zimu schovávají pod zem, např. máta nebo petrželka, se vyplatí také sklidit teď, protože v zimě z nich moc užitku nebude. A třetí skupinou jsou trvalky, které zůstávají nad zemí celoročně (např. rozmarýn), a ty se dají sklízet i v zimě.

Jakým způsobem uchovávat kuchyňské bylinky

Některé se vyplatí přesadit a zazimovat

O petrželce se traduje, že je to jednoletka a spousta zahradníků ji na zimu vyhodí. Pokud ji necháte v záhoně, na jaře zase obrazí, postupem let je ale její nať tvrdší. Když ji na podzim, než přijdou velké mrazy, vyrýpnete i s kořenovým balem, přesadíte do květináče a přesunete do chladné chodby, můžete si čerstvou nať užívat celou zimu až do chvíle, než vám na jaře vyraší nová. Podobně funguje i pažitka.

Bylinky v květináči
Info ikona

Mráz zakonzervuje vůni i chuť

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak uchovat bylinky, je nasekat je nadrobno a naplnit jimi tvořítka na led. Pokud je následně plánujete použít do polévky, zakápněte je vodou nebo vývarem, do salátů je vhodnějším konzervantem olej. V každém okénku byste měli mít zhruba polévkovou lžíci bylinek zalitou vodou, vývarem nebo olejem. Bylinky nesušte nasucho, mráz by z nich vytáhl vodu i chuť.

Tento způsob uchovávání je univerzální a využít ho můžete na všechny kuchyňské bylinky (petrželku, pažitku, libeček, bazalku, oregáno, tymián…).

Bylinky v oleji
Info ikona

Nasušit a schovat

Sušení je prastarý způsob uchovávání bylinek. Ideální způsob sušení je ve stínu v místě, kde dobře proudí vzduch. Bylinky zavěste v malých svazcích na šňůru v dostatečných rozestupech nebo je vyskládejte na pečící plech. Suché budou za cca 14 dní.

Využít můžete i sušičku ovoce, zvlášť koncem sezóny nebo při déletrvajícím vlhku. Teplotu nastavte co nejnižší, neměla by přesáhnout 30°C.

Sušení je vhodné pro mátu, šalvěj, tymián, rozmarýn, estragon, majoránku, saturejku, oregáno... Obecně platí, že čím je bylinka “masitější” tím méně se k sušení hodí. Bazalku, petrželku nebo pažitku proto vždy raději zamrazte.

Sušení bylinek
Info ikona

Do soli s nimi

Jestli v létě trávíte hodiny zavařováním zeleniny, máte ověřeno, že sůl je skvělým konzervantem. Bylinky nasekejte v kuchyňském robotu a smíchejte je se solí (v poměru 1 díl soli a 5 dílů bylinek). Vše naskládejte do čisté a suché sklenice, upěchujte a navrch můžete zalít olivovým olejem, který zamezí přístupu vzduchu.

V soli skvěle chutnají tužší a sušší druhy bylinek jako je rozmarýn, tymián, petrželka, libeček, kopr, oregano, bazalka.

Bylinková sůl
Info ikona

Bylinkové oleje

Kvalitní olej ovoněný oblíbenými bylinkami oceníte pro dochucení salátů, polévek nebo při zapékání. Sklenice domácího bylinkového oleje je také skvělým dárkem.

Připravíte ho jednoduše tak, že do sterilizované sklenice vyskládáte osušené bylinky, zalijete olejem a necháte zhruba 3 týdny macerovat za občasného protřepání obsahu. Poté můžete bylinky vyndat, protože postupně ztratí barvu i tvar, a zbytek obsahu uzavřít a schovat. Pro dekoraci můžete dovnitř vložit snítku usušené bylinky, jejíž silice jsou v oleji obsaženy.

Pro naložení do oleje se hodí jakékoliv bylinky, nejoblíbenější jsou tymián, rozmarýn, bazalka, česnek nebo chilli papričky.

Bylinkové oleje
Info ikona

Časopisy

Aktuální titulka Naší krásné zahrady