Úžasné exotické rostliny na vaší zahradě: Jakon je jako slunečnice, ale oslníte s ní v kuchyni
Jakon – exotická rostlina z And, která roste i v české zahradě
Jakon (Smallanthus sonchifolius) je poměrně atraktivní exotická rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Ve své domovině, v deštných lesích Peru a Bolívie, kde ho po staletí pěstovali Inkové, roste jako trvalka. U nás se pěstuje pouze jako letnička. V našich zahradách je zatím spíše raritou, ale to se může brzy změnit. Díky snadnému pěstování a zajímavému využití v kuchyni si jakon získává stále větší pozornost.
- Jakon na první pohled připomíná slunečnici. Má vzpřímenou, hustě větvenou a chlupatou lodyhu, dorůstající do výšky až 3 m, a velké, srdčité listy. Na podzim vykvétá drobnými žlutými až oranžovými květy, semena se však v našich podmínkách netvoří.
Sladké hlízy i zásobárna pro další výsadbu – dvojí tajemství jakonu
- Mělce pod povrchem půdy tvoří exotická rostlina tzv. stonkové hlízy neboli kaudexy, které slouží k dalšímu rozmnožování jakonu. Na zimu se uloží do bezmrazého prostoru a na jaře opět vysadí do půdy.
- Níže v půdě jakon tvoří trsy velkých hlíz o hmotnosti 0,2–2 kg. Mají vřetenovitý až kulovitý tvar a tenkou slupku, která na vzduchu rychle tmavne. Tyto hlízy jsou tvořeny jemnou dužinou křupavé konzistence a velmi příjemně ovocné a sladké chuti. Připomínají něco mezi jablkem, melounem a vodnicí.
Návod krok za krokem: Jak správně pěstovat exotický jakon
- Nároky na slunce: Jakon se dá úspěšně pěstovat i v našich podmínkách, pokud jej vysadíte na slunečné místo, chráněné před větrem.
- Půda: Hlinitopísčitá, dobře propustná, bohatá na živiny.
- Výsadba: Hlízy jakonu se obvykle na jaře nechávají předklíčit, podobně jako brambory, a na záhon se vysazují až po zmrzlých, tedy ve druhé polovině května. Doporučený spon je 70 × 70 cm.
- Nároky na vodu: Zálivka jakonu by měla být pravidelná, ale půda by nikdy neměla zůstávat přemokřená.
- Hnojení: Exotická rostlina se vysazuje do už v předchozím roce kvalitně vyhnojené půdy a během vegetace se dvakrát přihnojuje, např. Cereritem.
- Sklizeň: Jakon potřebuje dlouhou sezónu, sklízí se na podzim, ale před prvními mrazíky, protože hlízy jsou citlivé na chlad. Výnos z jedné rostliny jakonu bývá 2-8 kg.
- Skladování jedlých hlíz: Hlízy určené ke konzumaci se skladují v suchu a při teplotě kolem 5–10 °C.
Od salátů po kompoty: Lahodné recepty z exotického jakonu
Hlízy jakonu jsou šťavnaté, křupavé a jemně nasládlé. Můžete je jíst syrové i různě tepelně zpracované, mohou se vařit, zapékat i dusit, ale také sušit či fermentovat. Můžete z nich připravovat chutné míchané kompoty. Nejlépe jakon doplní hrušky nebo meruňky. Čerstvé hlízy mohou osvěžit ovocné, ale i zeleninové saláty.
- Hlízy jakonu mají nízký obsah kalorií a vysoký podíl vlákniny.
Sladká chuť bez výčitek – zdravé benefity exotické rostliny
Jakon je známý tím, že jeho sladkost pochází z fruktooligosacharidů, které lidské tělo nedokáže úplně zpracovat. Výsledkem je sladká chuť, ale nízká kalorická hodnota, podobně jako u oblíbené stévie. Z listů této exotické rostliny se také někdy připravuje čaj s příznivým účinkem na hladinu cukru v krvi.