Galerie: Recept na meruňkové řezy krok za krokem
Meruňková úroda v kuchyni: Sladké řezy, které nezůstanou dlouho na plechu
Tipy pro pěstování meruněk: Od správného stanoviště po hnojení
Stanoviště pro pěstování meruněk je ideální teplé, světlé, slunné a chráněné před větrem. Půda by měla být spíše sušší s neutrálním pH (kolem 7). Před výsadbou je nutné odstranit suché kořeny stromku a namočit ho minimálně na dvě hodiny do vody. Při jarní výsadbě se provádí základní řez, u podzimní výsadby se odkládá na jaro. Počítejte s tím, že zvláště mladé stromky mnohdy potřebují oporu.
Stejně jako u jiných ovocných stromů, také u meruněk je důležité doplňovat základní živiny, jako jsou dusík, fosfor a draslík (Cererit, NPK), a to na jaře a na podzim. Nejlepší možností hnojení je však zralý kompost nebo chlévská mrva.
Hrnkový recept na meruňkové řezy: Jednoduše a bez vážení
Co budete potřebovat?
- 2 hrnky hladké mouky
- ¾ hrnku cukru
- ½ hrnku oleje
- ¾ hrnku mléka
- 4 vajíčka
- kypřicí prášek
- 1 lžíci kakaa
- ½ hrnku moučkového cukru
- čerstvé meruňky
- máslo a strouhanku na vymazání a vysypání plechu
Postup krok za krokem: Od těsta až po voňavou krustu ze sněhu
- Žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny, pak přidejte mléko, olej a po lžících prosetou mouku s kypřicím práškem.
- ¾ těsta nalijte na vymazaný a vysypaný plech. Do zbytku přidejte kakao a dobře smíchejte.
- Těsto lžící rozprostřete po plechu a poklaďte poloviny meruněk.
- Z bílků připravte sníh a přidejte moučkový cukr. Společně dobře vyšlehejte.
- Sněhem polijte těsto a meruňky na plechu.
- Dejte péct do trouby předehřáté na 160 °C, asi 30–40 minut.
- Řezy podávejte hned po vychladnutí.
Dobrou chuť!
Galerie: Recept na meruňkové řezy krok za krokem
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada