Ozimá cibule: Vysejte v srpnu a na jaře ji budete sklízet jako první
Vysejte cibuli v srpnu, sklízejte na jaře
Ozimá cibule je ideální volba pro všechny netrpělivé zahrádkáře. Pokud se každoročně na jaře nemůžete dočkat první úrody čerstvé zeleniny, dejte se do srpnových výsevů. Zatímco většina pěstitelů v srpnu převážně jen sklízí, zkušenější už myslí i na jaro. Právě nyní totiž nastává ideální období pro výsev ozimé cibule, která přezimuje v zemi a na jaře vám nabídne jednu z prvních sklizní nové sezóny. Navíc časná sklizeň cibule rychle uvolní záhony pro další výsadbu.
Ozimá cibule: Tajemství časné sklizně
Ozimá cibule, známá také jako cibule zimní nebo cibule sečka, vypadá ve stádiu zralosti stejně jako běžná kuchyňská cibule, ale většinou se sklízí v době, kdy má menší cibulky a delší zelené listy. Její předností je rychlý jarní růst, zatímco ostatní druhy cibule teprve klíčí, ozimá už se chystá ke sklizni. Dříve se semeno ozimé cibule nijak nelišilo od cibule, pěstované z jarního výsevu. Nejčastěji se pro podzimní výsev cibule u nás využívala odrůda 'Všetana' nebo 'Karmen'. Dnes máme k dispozici speciálně vyšlechtěné odrůdy.
Nejlepší odrůdy pro srpnový výsev cibule
- 'Hiberna': První odrůda vyšlechtěná speciálně pro ozimý výsev cibule, velmi spolehlivá.
- 'Augusta': Velmi raná odrůda s jemnou chutí, dobře přezimuje. Kulovitý tvar cibule. Bývá o 10 dní ranější než 'Hiberna'.
- 'Shakespeare':Osvědčená odrůda pro časnou sklizeň, jedna z nejvýnosnějších ozimých cibulí. Pevné, oválné cibulky.
- 'Electric': Červená cibule pro ozimé pěstování s jemnou, nasládlou chutí.
- 'Radar': Výborně přezimuje, má silnější slupku a oválný tvar cibule.
- 'Senshyu Yellow': Původem z Japonska, výborně přezimuje i v chladnějších oblastech. Výborná nehybridní odrůda. Ploše kulovitý tvar cibule.
- 'Troy': Robustní a odolná odrůda s krátkou vegetační dobou. Má ploše kulovitý tvar cibule.
Krok za krokem: Výsev cibule v srpnu
Výsev ozimé cibule se provádí od poloviny srpna, nejpozději do začátku září. Vyberte slunné stanoviště s lehkou, dobře propustnou půdou, která by měla být velmi dobře zpracovaná a bez hrudek, protože cibule má jemné semeno. Osivo se vysévá do řádků vzdálených 20–30 cm od sebe. Vzešlé semenáčky bude nutné protrhat, měly by mít rozestupy 5–10 cm.
Před zimou rostliny vytvoří drobné cibulky a listy, které přečkají chladné měsíce. Na jaře, jakmile se oteplí, začnou rychle růst. Sklizeň přichází brzy na jaře nebo počátkem léta, protože ozimá cibule se nejčastěji sklízí ve formě zelené jarní cibulky, která se konzumuje v čerstvém stavu celá včetně natě.