Chuť a vůně jablek: nejlepší jsou při sklizni ve správnou dobu. Ne každý ale dokáže určit optimální termín

Pro jablka pěstovaná na zahradě můžete určit termín sklizně podle průměrného počtu dnů od doby květu do sklizňové zralosti, který je pro každou odrůdu jiný. Různé jabloně však mohou růst v různých podmínkách, a proto je často nutné dobu sklizně ještě víc upřesnit. Ke slovu se pak dostává odlučitelnost jablek od stromu a změna barvy plodů a jejich semen

Období od plného květu do začátku sklizně

Délka období od hlavního kvetení do začátku sklizně je pro každou odrůdu více či méně daná a tento údaj najdete např. v pomologickém atlasu. Pro odrůdu 'James Grieve' je stanovena na 100–110 dnů, pro 'Spartan' na 130–140 dnů, pro 'Idared' na 150–160 dnů... 

Letní a některé další odrůdy jablek však dozrávají postupně, proto se sklízejí přinejmenším nadvakrát – nejprve větší a lépe vybarvené plody, zbylé za několik dnů, aby měly část lépe dozrát. U letních odrůd jablek se někdy doporučuje vzít při určování zralosti v potaz i opad červivých plodů. 

Jde-li jablko snadno odtrhnout, bude zralé

Dalším ukazatelem sklizňové zralosti je jejich odlučitelnost od stromu. Některá jablka stačí jen nadzvednout, jiná mírně otočit a hned se od větví oddělí. Jiné zralé plody však začnou opadávat, nebo naopak na stromě přezrají... Síla nutná k odtržení jablek proto není jednoznačným ukazatelem ke stanovení termínu sklizně. Naznačuje spíš, kdy je očesání stromu nezbytné kvůli omezení případných ztrát při sklizni. 

Kdy tedy jablka sklízet? Podle odborníků tehdy, když určité množství zdravých plodů už spadlo a většina na stromě lze snadno odtrhnout. 

Zralé jablko zesvětlá a jeho semena ztmavnou

Změna barvy zralých jablek a jejich semen může být dalším pomocným ukazatelem sklizňové zralosti. Základní a krycí barva slupky totiž u zralých plodů mírně zesvětlá. Například u odrůdy 'Golden Delicius' se mění ze žlutozelené (více zelené) na zelenožlutou (více žlutou), ale i u červenoplodých odrůd jsou patrné světlejší tóny. 

Pro semena jablek platí, že při sklizňové zralosti plodů zhnědnou. Není tomu tak ale vždy. Například u ranných odrůd hnědnou semena jablek až při jejich přezrání... Spolu s ostatními ukazateli je však možné i tento při určování optimálního termínu sklizně zohlednit. 

Sklizeň jablek ukončete do prvních mrazíků

Podtržená, tzn. předčasně sklizená jablka mají horší chuť a jejich úroda je nižší. Přezrálé plody zase nevydrží dlouhé skladování. Může se vám však hodit informace, že dřívější sklizeň jablek ke skladování se doporučuje z jabloní na lehkých půdách, na slaběji rostoucích podnožích, z mladých stromů nebo stromů s malou úrodou. Pozdější sklizeň naopak při velké úrodě a u stromů na silně rostoucích podnožích. Sklizeň je každopádně nutné ukončit do příchodu podzimních mrazíků. 

Časopisy

Aktuální titulka Naší krásné zahrady