Jak rychlit cibuloviny v nakličovací váze

Skleněné vázy určené k rychlení cibulovin se označují jako nakličovací, někdy také jako cibulové. Cibuloviny v nich raší přímo před očima, použít je ale můžete i k naklíčení avokádové nebo jiné velké pecky nebo k zakořenění některých pokojových rostlin.

Klíčení rovnou z cibulí 

Cibulové vázy se používají k rychlení cibulovin v zimních měsících nebo na začátku jara. Při klíčení je důležité, aby cibule rostlin nejprve prošly chladným obdobím. Uložte je proto do chladné komory nebo ledničky, postačí měsíc, ideální jsou ale dva až tři.  

Po uplynutí této doby nalijte do spodní části vázy vodu a do horní, rozšiřující se části položte vybranou cibuli, např. hyacintu, tulipánu nebo narcisu, a to podpučím směrem dolů. Pozor, cibule nesmí ležet ve vodě. Vázu pak přesuňte do pokoje. Vlivem tepla začnou z cibule vyrůstat k vodní hladině kořeny, opačným směrem začne cibule rašit. Rostlina vykvete obvykle do měsíce.

Zakoupené kvetoucí rostliny 

Nakličovací vázy můžete použít i pro již kvetoucí cibuloviny z květinářství. Proč byste to dělali? Protože ve váze vynikne celá krása rostliny (i s kořeny), která na váze navíc vypadá čistěji než v malém plastovém květináčku. Stačí jen z cibule a kořenů odstranit zeminu, opatrně je opláchnout, cibuli položit do horní části vázy a kořeny spustit do vody. Máte-li strach z převážení vázy vzrostlou rostlinou, vložte do vody několik kamenů, které přispějí k jejímu zatížení. 

Co dělat po odkvětu 

Jakmile začne rostlina kvést, přesuňte ji na chladné, ale bezmrazé místo – čím chladnější, tím déle květy vydrží. Nezapomeňte rostlinám průběžně doplňovat vodu. Odkvetlé cibuloviny nechte následně zatáhnout a zaschnout a uskladněte je na tmavém a chladném místě. Cibule použité k rychlení se obvykle nedoporučuje využít i rychlení další rok, proto je můžete na podzim vysadit do zahrady.

 

Predplatne