Výroba ořechovice má v mnoha rodinách dlouhou tradici. Recepty se proto různí kraj od kraje a výrobce od výrobce. Základem jsou ale vždy nezralé ořechy sklizené koncem června na svátek Jana (24. 6., tzv. svatojánská ořechovice). Specifickou chuť dodá nápoji i koření, případně některé byliny. Ořechovice pak může fungovat také jako lék užívaný při problémech s trávením.
Co přidat do ořechovice
Ořechy musejí být zelené a nezralé – měly byste je snadno rozkrojit či propíchnout jehlou, tzn. neměly by mít ještě vytvořenou skořápku. Do ořechovice je nezbytný i alkohol a cukr. Podle jejich množství můžete vyrobit slabší, likérovou ořechovci (s alkoholem kolem 20 %) nebo ostřější alkoholický nápoj (přes 40 % alkoholu). Zdrojem alkoholu může být vodka, kalvádos... K dalším ingrediencím patří citron, hřebíček, kůra skořice, zázvor, badyán, puškvorec, jalovec, muškátový květ, někdo ale přidává pomeranč, nové koření, jalovec, fenykl...
Jak postupovat při výrobě
Ořechy i citrusy pečlivě omyjte, nakrájejte na tenké plátky a vkládejte je do skleněné nádoby. Jednotlivé vrstvy přitom prokládejte zvoleným kořením a vše zalijte vybraným alkoholem. Nádobu uzavřete a její obsah nechte luhovat 4 týdny (některé recepty uvádějí i 6 týdnů). Důležité je, aby nádoba stála na světle, ve tmě by nápoj nezískal svou typicky hnědou barvu.
Po vyluhování tekutinu přeceďte, svařte vodu s cukrem a přidejte k výluhu. Ořechovici nyní přelijte do lahví, dobře uzavřete a nechte v temnu ustát do zimy. Ochutnávejte ideálně na Vánoce.
Orientační množství a objemy
Na cca 1 kg nezralých ořechů si připravte nádobu o objemu zhruba 4 l. Přidat můžete 1 ks citrusového ovoce, asi 5 cm kořene zázvoru, 2 ks skořicové kůry, 15 hřebíčků, 5 kuliček nového koření, 1 polévkovou lžíci sušeného kořene puškvorce, 1,5 l alkoholu a 0,5 l vody s 0,5 kg cukru.