Když tohle jednou ochutnáte, kupovaná povidla už do kuchyně nepustíte. Neuvěříte, co udělá trochu perníkového koření
Jedno ochutnání a jste ztraceni: Hrušková povidla s vůní Vánoc okouzlí každého
Základem úspěchu, jak připravit ta nejlepší povidla, je správný výběr hrušek. Na povidla se nejlépe hodí přezrálé, měkké a šťavnaté hrušky, ideálně sladkých odrůd. Na světě je více než 2 500 odrůd hrušek, z nichž se u nás pěstuje jen okolo stovky. Na povidla jsou oblíbené odrůdy, jako je 'Williamsova', 'Konference' nebo 'Boscova lahvice'. Vyberte ale jednoduše jakékoliv hodně zralé až přezrálé plody, u nichž po ochutnání sami cítíte vysoký obsah cukru. Hrušky nemusí být dokonalé na pohled, ale měly by být měkké a bez známek hniloby. Čím sladší hrušky zvolíte, tím méně cukru budete potřebovat do povidel přidat.
Nejlepší hrušková povidla: Recept krok za krokem, který zvládne každý
- 1,5 kg hrušek (oloupaných a pokrájených)
- 150–200 g cukru (dle sladkosti hrušek)
- 100 ml octa
- 2 lžíce rumu nebo hruškovice
- kousek zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
Skořici a hřebíček můžete doplnit i badyánem, kardamomem nebo vanilkou. Nejlepší perníkovou chuť i vůni však docílíte, pokud do povidel přidáte rovnou 2-3 lžičky mletého koření na vánoční perníčky.
Postup na vánoční hrušková povidla: Jednoduchý návod bez rizika připálení
- Oloupané a pokrájené hrušky polijte octem a v míse promíchejte.
- Hrušky vložte do hrnce, podlijte malým množstvím vody a pomalu vařte, dokud se hrušky nezačnou rozpadat (cca 40-50 minut).
- Povařené hrušky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Přidejte cukr, koření a vařte bez pokličky na mírném ohni ještě asi 1–1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne.
- Na závěr můžete přidat rum, pro lepší chuť i vůni.
- Horká povidla plňte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Povidla se při vaření ráda připalují. Můžete proto vyzkoušet i variantu pečených povidel. Hrušky promíchané s octem nasypejte do pekáčku, vyloženého papírem na pečení. Posypejte je cukrem a kořením a dejte na 2-3 hodiny do trouby, vyhřáté jen na 100 °C. Na konci pečení přidejte rum a hrušky rozmixujte.
5 nápadů, jak hrušková povidla využít: Od perníčků po dárky
- Na lepení vánočních perníčků: Povidla perníčkům dodají vláčnost a krásně kořeněnou chuť.
- Do muffinů: Můžete použít místo části cukru do těsta nebo nakonec do důlku, vytvořeného vařečkou místo marmelády.
- Na promazávání vánočních dortů: Upečte korpus z jednoduchého litého perníku, prokrojte a namažte.
- Příloha k sýrům: Zejména k modrým plísňovým sýrům budou hrušková povidla chutnat skvěle.
Tip redakce: Udělejte z povidel voňavý vánoční dárek
Pokud chcete povidla využít i jako jedlý vánoční dárek, můžete skleničku ozdobit jednoduchou čepičkou z látky, krajky nebo balicího papíru a ovázat provázkem nebo stužkou. Nezapomeňte také na jmenovku nebo cedulku s vánočním přáním. Inspiraci najdete i v naší galerii.
O autorce:
Simona Sedláčková svou vášeň pro zahradničení a kreativní tvorbu přetavila do profesionální kariéry. Autorka už více než 20 let publikuje články z oblasti zahrady, pěstování, péče o rostliny a tvoření nejen z přírodních materiálů. Nejprve psala pro tištěné časopisy, později publikovala na webech, které se věnují zahradám, nyní píše pro web Naše krásná zahrada, kde čtenářům přináší praktické rady, sezónní tipy i návody. Má bohaté zkušenosti s domácím tvořením i přírodními postupy bez chemie.

















