Když tohle jednou ochutnáte, kupovaná povidla už do kuchyně nepustíte. Neuvěříte, co udělá trochu perníkového koření

Jedno ochutnání a jste ztraceni: Hrušková povidla s vůní Vánoc okouzlí každého

Základem úspěchu, jak připravit ta nejlepší povidla, je správný výběr hrušek. Na povidla se nejlépe hodí přezrálé, měkké a šťavnaté hrušky, ideálně sladkých odrůd. Na světě je více než 2 500 odrůd hrušek, z nichž se u nás pěstuje jen okolo stovky. Na povidla jsou oblíbené odrůdy, jako je 'Williamsova', 'Konference' nebo 'Boscova lahvice'. Vyberte ale jednoduše jakékoliv hodně zralé až přezrálé plody, u nichž po ochutnání sami cítíte vysoký obsah cukru. Hrušky nemusí být dokonalé na pohled, ale měly by být měkké a bez známek hniloby. Čím sladší hrušky zvolíte, tím méně cukru budete potřebovat do povidel přidat.

Nejlepší hrušková povidla: Recept krok za krokem, který zvládne každý

Skořici a hřebíček můžete doplnit i badyánem, kardamomem nebo vanilkou. Nejlepší perníkovou chuť i vůni však docílíte, pokud do povidel přidáte rovnou 2-3 lžičky mletého koření na vánoční perníčky.

Spadaná jablka nevyhazujte: 3 geniální triky, jak z nich vykouzlit domácí poklady

www.nkz.cz

Postup na vánoční hrušková povidla: Jednoduchý návod bez rizika připálení

  1. Oloupané a pokrájené hrušky polijte octem a v míse promíchejte.
  2. Hrušky vložte do hrnce, podlijte malým množstvím vody a pomalu vařte, dokud se hrušky nezačnou rozpadat (cca 40-50 minut).
  3. Povařené hrušky rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  4. Přidejte cukr, koření a vařte bez pokličky na mírném ohni ještě asi 1–1,5 hodiny, dokud směs nezhoustne.
  5. Na závěr můžete přidat rum, pro lepší chuť i vůni.
  6. Horká povidla plňte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

Povidla se při vaření ráda připalují. Můžete proto vyzkoušet i variantu pečených povidel. Hrušky promíchané s octem nasypejte do pekáčku, vyloženého papírem na pečení. Posypejte je cukrem a kořením a dejte na 2-3 hodiny do trouby, vyhřáté jen na 100 °C. Na konci pečení přidejte rum a hrušky rozmixujte.

5 nápadů, jak hrušková povidla využít: Od perníčků po dárky

  • Na lepení vánočních perníčků: Povidla perníčkům dodají vláčnost a krásně kořeněnou chuť.
  • Do muffinů: Můžete použít místo části cukru do těsta nebo nakonec do důlku, vytvořeného vařečkou místo marmelády.
  • Na promazávání vánočních dortů: Upečte korpus z jednoduchého litého perníku, prokrojte a namažte.
  • Příloha k sýrům: Zejména k modrým plísňovým sýrům budou hrušková povidla chutnat skvěle.

Tip redakce: Udělejte z povidel voňavý vánoční dárek

Pokud chcete povidla využít i jako jedlý vánoční dárek, můžete skleničku ozdobit jednoduchou čepičkou z látky, krajky nebo balicího papíru a ovázat provázkem nebo stužkou. Nezapomeňte také na jmenovku nebo cedulku s vánočním přáním. Inspiraci najdete i v naší galerii.

GALERIE: Hrušková povidla s perníkovou vůní – vánoční zázrak v jedné skleničce

O autorce:

Simona Sedláčková svou vášeň pro zahradničení a kreativní tvorbu přetavila do profesionální kariéry. Autorka už více než 20 let publikuje články z oblasti zahrady, pěstování, péče o rostliny a tvoření nejen z přírodních materiálů. Nejprve psala pro tištěné časopisy, později publikovala na webech, které se věnují zahradám, nyní píše pro web Naše krásná zahrada, kde čtenářům přináší praktické rady, sezónní tipy i návody. Má bohaté zkušenosti s domácím tvořením i přírodními postupy bez chemie.

Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada