Jak udržet vlašské ořechy dlouho čerstvé

Pokud máte na zahradě ořešák, nebudete mít o ořechy nouzi. Na mladém stromku, starém zhruba sedm let, se urodí už několikakilogramová úroda. Z osmdesátiletého ořešáku můžete ale sklidit i několik desítek kilogramů ořechů.  

Chladný a tmavý prostor 

Aby ořechy zůstaly co nejdéle čerstvé, uložte je do chladné, tmavé a dobře větrané místnosti. Může to být na půdě nebo zastřešené terase. Na lískách nebo plastových přepravkách by měly být ořechy jen v nízké, prodyšné vrstvě, aby mohly proschnout. V opačném případě je během dlouhého skladování napadnou a znehodnotí plísně. Ty navíc produkují jedovaté i karcinogenní látky. Pro dlouhodobé uskladnění jsou vhodné dřevěné lísky či přepravky a také sáčky ze síťoviny. Správně uložené, oschlé, ovšem nevysušené ořechy je možné uchovat až do příští sklizně. Doporučuje se teplota 10–17 °C. 

Pozor na přílišné teplo 

Do teplého bytu berte jen takové množství ořechů, jaké spotřebujete nebo zpracujete během dvou týdnů. Při pokojové teplotě tuk v jádrech totiž žlukne. Nespotřebovaný zbytek oloupaných a umletých ořechů můžete na krátký čas uchovat i v chladničce, nejlépe ve vzduchotěsně uzavřené skleněné nádobě – to aby neztratily aroma a nechytily nežádoucí cizí pachy. 

 

Predplatne