Jíst, či nejíst nezralá rajčata

Zelená rajčata nikdy nejezte, protože jsou kvůli obsahu solaninu a tomatinu mírně jedovatá. Nemusíte se ale bát, tyto látky se při dozrávání plodů odbourávají. Otrava nezralými rajčaty se projevuje průjmy, špatným dýcháním, zvýšeným pocením, malátností až bezvědomím.

Úprava je možná, ale...

Přesto se nezralá rajčata kulinářsky upravují na mnoho způsobů. Jako nejméně rizikové se podle výzkumů označuje mléčné kvašení, při němž se snižuje obsah solaninu v plodech až o 35 %. I tak se ale nedoporučuje sníst více než 100 g zelených rajčat v jakékoli úpravě a děti by je neměly konzumovat vůbec. Nedozrálá rajčata tedy nechte buď dozrát, nebo je konzumujte mléčně kysané či v malých dávkách.

Smažení nazeleno

Smažení zelených rajčat pochází z jižanské americké kuchyně. Právě tato úprava je ale považována, co se obsahu solaninu týká, za nejrizikovější. Nevěšte však hlavu, i tak můžete smažit nazeleno. Řešení nabízí odrůda 'Green Zebra', jejíž plody mají i ve zralém stavu zelenou dužninu a žlutozeleně žíhanou slupku. K obalení vám postačí osolené vejce, mléko, příp. podmáslí, hladká či kukuřičná mouka nebo strouhanka.

 

Predplatne