REKLAMA
REKLAMA

Kterou mátu pěstovat a dávat do mojita?

REKLAMA
REKLAMA

Vypěstovat mátu není nic těžkého. Jde o nenáročnou rostlinu, které má ráda slunné místo (na slunci je aromatičtější) s vlhčí, hlinitopísčitou půdou a která se snadno a rychle šíří podzemními výběžky. Pokud jí tedy nechcete věnovat celý záhon, vysaďte ji do nádoby nebo ohraničte daný prostor barierou umístěnou v půdě alespoň 30 cm hluboko.

Na jaře stačí mátu seříznout, dostatečně ji zalévat a pak už jen odebírat lístky do mojita. Namnožit si ji můžete podzimním rozdělením trsu nebo kořenovými oddenky. 

Vonná, chutná a ještě léčivá 

Vůni máty způsobují silice s vysokým obsahem mentolu, menton, cineol, amylalkohol a dalších asi 40 složek. Poměr těchto látek je ale v každém druhu, odrůdě i rostlině proměnlivý. Dále jsou v nati obsaženy třísloviny, hořčiny a další látky. 

Mentolové chuť a vůně se využívá při výrobě mnoha cukrovinek a nápojů. Máta se přidává i do různých čajových směsí, likérů, ovocných salátů, omáček nebo k jehněčímu masu. Používaná je ale i v kosmetice, v produktech určených k dentální hygieně nebo jako vonná příměs do cigaret. Máta také podporuje chuť k jídlu, proto ji farmacie využívá při léčbě nechutenství a zažívacích obtíží. Účinná je rovněž při bolestech hlavy a nachlazení. 

Pěknou sbírku mát najdete například v zahradách Botanicusu. 

REKLAMA
REKLAMA

 

Predplatne

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA