Úžasný domácí zázrak z keře s jedlými plody: Stačí pár kroků a získáte sirup, který posílí imunitu. Nesmíte však udělat jednu chybu

Okrasný keř s jedlými plody: Kalina je krásná a zároveň užitečná

Okrasný keř kalina bývala běžnou součástí venkovských zahrad a dnes zažívá doslova renesanci, a to nejen díky kráse květů, ale i odolnosti a nenáročnosti. Kalina je známá především jako keř s bohatými květenstvími a jen málokdo dnes tuší, že plody některých druhů mohou být po tepelné úpravě skutečnou delikatesou. Hodí se na výrobu sirupů, marmelád i ovocných vín.

Kalina (Viburnum) je rod dřevin, který zahrnuje desítky druhů keřů i menších stromků, z nichž většina vyniká bohatým květenstvím, krásným podzimním zbarvením listů a některé i atraktivními plody. Původní v naší přírodě jsou 2 druhy. Běžná je kalina obecná (Viburnum opulus) a méně se vyskytuje i suchomilná kalina tušalaj (Viburnum lantana). V parcích můžete běžně potkat kalinu vrásčitolistou (Viburnum rhytidophyllum), kalinu řasnatou (Viburnum plicatum), někdy i kalinu vonnou (Viburnum farreri). Jedlé plody však najdete pouze na jediném keři, na kalině obecné, ale i tak vždy jen po tepelné úpravě. Vzácně se na našich zahradách objevují ještě 2 kaliny s jedlými plody, kalina višňolistá (Viburnum prunifolium) a kalina jedlá (Viburnum edule).

Kalina obecná: Jak pěstovat oblíbený keř pozdního jara? Půvabná je hlavně forma s kulovitým květenstvím

www.nkz.cz

Pěstování kaliny: Keř s jedlými plody, který zvládne i začátečník

  • Nároky na slunce: Kalině obecné se nejlépe daří ve světlém polostínu, ale snese i plné slunce.
  • Půda: Nejlépe kalině vyhovuje půda bohatá na humus. Dobře snáší všechny typy zahradní zeminy, nejlépe jí však vyhovuje půda zásaditá.
  • Nároky na vodu: Půda by měla být vlhčí, ale dobře propustná.
  • Řez: Řez keře se provádí ihned po odkvětu, ale není nutný.
  • Mrazuvzdornost: Kalina obecná je mrazuvzdorná do -35 °C.

Pozor na tuto chybu: Syrové plody kaliny mohou být jedovaté

Plody kaliny obecné jsou červené bobule s výraznou, až pižmovou chutí. Syrové jsou slabě jedovaté a mohou způsobit zažívací potíže. Po tepelné úpravě (vařením nebo pečením) jsou však zcela bezpečné a velmi chutné.

  • Plody kaliny obecné se využívají například k výrobě sirupů s léčivými účinky při problémech s dýchacími cestami a kašlem.
  • Přidávají se do džemů, nejčastěji do směsi s jiným ovocem.
  • Zpracovávají se i na ovocná vína a likéry.

5 keřů, které budou postupně vykvétat od jara až do podzimu

www.nkz.cz

Oblíbená odrůda ‘Snowball’ plody nemá – a to je důvod, proč ji lidé marně zkouší ochutnat

Bylo vyšlechtěno několik kultivarů kaliny obecné, z nichž bezkonkurenčně nejoblíbenější je kultivar, který můžete v zahradnictvích zakoupit hned pod 3 názvy, 'Roseum', 'Sterile' nebo 'Snowball' a kterému se také běžně říká sněhová koule. Tento kultivar vykvétá nádhernými kulovitými květenstvími, která jsou však zcela sterilní a plodů se od nich nedočkáte.

Domácí sirup z kaliny: Recept krok za krokem

Jak budete postupovat při přípravě sirupu

  1. Plody otrhejte ze stopek, omyjte a zbavte nečistot.
  2. Plody vložte do hrnce a zalijte vodou. Kalina má plody trpké a syrové jsou i mírně toxické, je nutné je tepelně upravit.
  3. Přidejte skořici, hřebíček a zázvor.
  4. Pomalu přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud plody nezměknou a nepustí šťávu.
  5. Horkou směs propasírujte přes síto nebo plátýnko, abyste oddělili šťávu od slupek, pecek a koření.
  6. Získanou šťávu nalijte do čistého hrnce, přidejte cukr a vymačkanou šťávu z citronu.
  7. Za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nenechávejte příliš vřít, jen prohřejte.
  8. Horký sirup nalijte do čistých, vysterilizovaných skleněných lahví.
  9. Uzavřete a otočte dnem vzhůru na pár minut.

Uchovávejte na chladném, tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici.

Podívejte se do naší galerie na různé druhy kalin. Jedlé plody mají jen některé z nich.

GALERIE: Kalina jako keř s jedlými plody – poznáte druhy, které můžete bezpečně zpracovat?
Video tipy pro spokojenou zahradu od redakce Naše krásná zahrada