Úžasný domácí zázrak z keře s jedlými plody: Stačí pár kroků a získáte sirup, který posílí imunitu. Nesmíte však udělat jednu chybu
Okrasný keř s jedlými plody: Kalina je krásná a zároveň užitečná
Okrasný keř kalina bývala běžnou součástí venkovských zahrad a dnes zažívá doslova renesanci, a to nejen díky kráse květů, ale i odolnosti a nenáročnosti. Kalina je známá především jako keř s bohatými květenstvími a jen málokdo dnes tuší, že plody některých druhů mohou být po tepelné úpravě skutečnou delikatesou. Hodí se na výrobu sirupů, marmelád i ovocných vín.
Kalina (Viburnum) je rod dřevin, který zahrnuje desítky druhů keřů i menších stromků, z nichž většina vyniká bohatým květenstvím, krásným podzimním zbarvením listů a některé i atraktivními plody. Původní v naší přírodě jsou 2 druhy. Běžná je kalina obecná (Viburnum opulus) a méně se vyskytuje i suchomilná kalina tušalaj (Viburnum lantana). V parcích můžete běžně potkat kalinu vrásčitolistou (Viburnum rhytidophyllum), kalinu řasnatou (Viburnum plicatum), někdy i kalinu vonnou (Viburnum farreri). Jedlé plody však najdete pouze na jediném keři, na kalině obecné, ale i tak vždy jen po tepelné úpravě. Vzácně se na našich zahradách objevují ještě 2 kaliny s jedlými plody, kalina višňolistá (Viburnum prunifolium) a kalina jedlá (Viburnum edule).
Pěstování kaliny: Keř s jedlými plody, který zvládne i začátečník
- Nároky na slunce: Kalině obecné se nejlépe daří ve světlém polostínu, ale snese i plné slunce.
- Půda: Nejlépe kalině vyhovuje půda bohatá na humus. Dobře snáší všechny typy zahradní zeminy, nejlépe jí však vyhovuje půda zásaditá.
- Nároky na vodu: Půda by měla být vlhčí, ale dobře propustná.
- Řez: Řez keře se provádí ihned po odkvětu, ale není nutný.
- Mrazuvzdornost: Kalina obecná je mrazuvzdorná do -35 °C.
Pozor na tuto chybu: Syrové plody kaliny mohou být jedovaté
Plody kaliny obecné jsou červené bobule s výraznou, až pižmovou chutí. Syrové jsou slabě jedovaté a mohou způsobit zažívací potíže. Po tepelné úpravě (vařením nebo pečením) jsou však zcela bezpečné a velmi chutné.
- Plody kaliny obecné se využívají například k výrobě sirupů s léčivými účinky při problémech s dýchacími cestami a kašlem.
- Přidávají se do džemů, nejčastěji do směsi s jiným ovocem.
- Zpracovávají se i na ovocná vína a likéry.
Oblíbená odrůda ‘Snowball’ plody nemá – a to je důvod, proč ji lidé marně zkouší ochutnat
Bylo vyšlechtěno několik kultivarů kaliny obecné, z nichž bezkonkurenčně nejoblíbenější je kultivar, který můžete v zahradnictvích zakoupit hned pod 3 názvy, 'Roseum', 'Sterile' nebo 'Snowball' a kterému se také běžně říká sněhová koule. Tento kultivar vykvétá nádhernými kulovitými květenstvími, která jsou však zcela sterilní a plodů se od nich nedočkáte.
Domácí sirup z kaliny: Recept krok za krokem
- 1 kg dobře vyzrálých plodů kaliny obecné
- 500–700 g cukru (dle chuti)
- 500 ml vody
- 300 g cukru
- šťáva z 1 citronu
- kousek celé skořice
- 10 hřebíčků
- kousek zázvoru
Jak budete postupovat při přípravě sirupu
- Plody otrhejte ze stopek, omyjte a zbavte nečistot.
- Plody vložte do hrnce a zalijte vodou. Kalina má plody trpké a syrové jsou i mírně toxické, je nutné je tepelně upravit.
- Přidejte skořici, hřebíček a zázvor.
- Pomalu přiveďte k varu a vařte na mírném ohni asi 20–30 minut, dokud plody nezměknou a nepustí šťávu.
- Horkou směs propasírujte přes síto nebo plátýnko, abyste oddělili šťávu od slupek, pecek a koření.
- Získanou šťávu nalijte do čistého hrnce, přidejte cukr a vymačkanou šťávu z citronu.
- Za stálého míchání pomalu zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nenechávejte příliš vřít, jen prohřejte.
- Horký sirup nalijte do čistých, vysterilizovaných skleněných lahví.
- Uzavřete a otočte dnem vzhůru na pár minut.
Uchovávejte na chladném, tmavém místě. Po otevření skladujte v lednici.